Nakon spora s predsjednikom, ministar policije Ukrajine podnio ostavku

asd
Zelenski i Avakov su u sporu u proteklih nekoliko sedmica zbog istrage o ubistvu istraživačkog novinara Pavela Šeremeta u centru Kijeva 2016. godine

Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov podnio je ostavku, saopšteno je danas iz ukrajinskog MUP-a.

Avakov je bio na čelu MUP-a od 2014. godine, ali on i predsjednik Vladimir Zelenski su u sporu u proteklih nekoliko sedmica zbog istrage o ubistvu istraživačkog novinara Pavela Šeremeta u centru Kijeva 2016. godine.

Zelenski je na konferenciji za medije u maju izjavio da će razgovarati sa Avakovom da li on može da ostane na funkciji ukoliko sud donese odluku da su osumnjičeni nedužni, koji su veterani sukoba u Donbasu.

U junu je sud oslobodio dva osumnjičena iz zatvora i određen im je kućni pritvor do početka suđenja.

Sudski procesi izazvali su proteste i aktivisti tvrde da osumnjičeni nisu umiješani u ubistvo Šeremeta. Demonstranti su u junu tražili ostavku Avakova zbog optužbi za policijsku brutalnost.

Zamjenik predsjednika parlamentarnog komiteta za bezbjednosna pitanja Irina Vereščuk sugerisala je da je Zelenski od Avakova tražio da podnese ostavku.

Ostavka Avakova treba da bude usvojena u parlamentu da bi stupila na snagu.

Poslanik Aleksandar Kačura objavio je na društvenoj mreži "Telegram" da je Denis Monastirski predložen da zamijeni Avakova.

Foto: Wikimedia