Nakon tragičnih nesreća - inzistira se na oduzimanju vozila!

policija
Komesar Hajdarević je naglasio važnu ulogu policijskih službenika u procesu oduzimanja vozila, u kojem policajac predstavlja “tužitelja”, te zahtijeva od suda oduzimanje vozila ako procijeni da je potrebno.

 

Ministar unutarnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica i policijski komesar Fatmir Hajdarević održali su danas sastanak s direktorom Centra za edukaciju sudaca i tužitelja Arbenom Murtezićem zbog organizacije okruglog stola o temi ujednačavanja praksi oduzimanja vozila.

Krajem aprila ove godine, Katica je na sastanku s Murtezićem inicirao organizaciju okruglog stola koji bi okupio predstavnike svih interesnih strana u postupcima oduzimanja vozila za višestruke povratnike u činjenju prometnih prekršaja.

Policajac predstavlja ”tužitelja” Na današnjem sastanku dogovoreno je da će se okrugli sto održati početkom rujna ove godine i da će okupiti predstavnike Uprave policije, prekršajnih odjeljenja Općinskog i Kantonalnog suda, Tužiteljstva, Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, Federalnog ministarstva prometa i komunikacija kao i Federalnog ministarstva pravde.

Komesar Hajdarević je naglasio važnu ulogu policijskih službenika u procesu oduzimanja vozila, u kojem policajac predstavlja “tužitelja”, te zahtijeva od suda oduzimanje vozila ako procijeni da je potrebno. Važnu ulogu u ovom procesu će imati i Semir Šut, koordinator za provođenje Smjernica za poboljšanje stanja sigurnosti saobraćaja na području Kantona Sarajevo, kao dugogodišnji stručnjak u oblasti sigurnosti u prometu i bivši komesar MUP-a ZDK.

Pravilnik o lišavanju slobode Također, u agendi ovog okruglog stola će se naći i pravilnik o lišavanju slobode, kao i pravilnik o radu za opće dobro na slobodi, koji trenutno na postoje na nivou FBiH, a zajedno s drugim podzakonskim aktima predstavljaju važan segment u procesu osiguravanja sigurnosti prometa na području Kantona Sarajevo, ali i čitave Federacije BiH.

Na kraju sastanka, ministar Katica je naglasio kako će na ovom okruglom stolu inzistirati na konkretnim zaključcima koji će utvrditi put za harmonizaciju postupanja institucija i uspostaviti ujednačenu praksu u postupcima oduzimanja vozila višestrukih povratnika u činjenju prekršaja, priopćeno je iz MUP-a KS. Podsjetimo, okrugli stol se organizirao nakon niza nesreća, a u posljednjoj je bezobzirni vozač usmrtio dvije djevojke.

Djevojke su stadale kada je na njih pri velikoj brzini naletio mladić kasnije identificiran kao Armin Berberović. Nesreća se dogodila u središtu grada a istragom je utvrđeno kako je Berberović vozio velikom brzinom i pri tom izgubio kontrolu nad vozilom te skrenuo na pločnik na kojemu su se u tom trenutku nalazile tri djevojke.

Berberović je uhićen i sada u pritvoru čeka podizanje optužnice i suđenje a u iskazu policiji priznao je krivnju za nesreću. Taj je događaj prouzročio masovne prosvjede u Sarajevu na kojima su građani zahtijevali poduzimanje dodanih mjera sigurnosti kako bi se spriječila brza vožnja i utrke obijesnih vozača.

Prometna policija u Sarajevu od tada pojačano nadzire prometnice na gradskom području a posebice brzinu vozila.