Nakon uspješne vakcinacije Nizozemska se skoro vratila normalnom životu

.
Nizozemske vlasti od danas počinju sa ublažavanjem epidemioloških mjera koje su ranije uvedene zbog epidemije koronavirusa.

Nošenje zaštitnih maski neće više biti obavezno ukoliko je moguće poštovati preporučenu fizičku distancu, ali će morati da se nose u javnom prijevozu, taksi vozilima, na stanicama, aerodromima i na univerzitetima, saopćila je vlada.

 

Javnim mjestima je sada dozvoljeno ponovno otvaranje, kao što je to prošle sedmice najavljeno, ali će ulaz u noćne klubove biti dozvoljen samo onima koji su vakcinisani ili negativni na korona-testu.

 

Ugostiteljski objekti mogu da traže potvrdu o vakcinaciji protiv Covida-19 ili negativni rezultat testa ukoliko žele da ukinu obaveznu udaljenost od metar i po u objektima.

 

Osim toga, od danas nema više ograničenja kada se radi o broju ljudi u grupama - bilo na otvorenom ili u zatvorenom. Amaterski sportski događaji su ponovo dozvoljeni, a zaposleni koji moraju da rade od kuće sada će to morati da čine samo polovinu radne sedmice.

 

Ublažavanje mjera stupilo je na snagu u ponoć, ali je bilo dozvoljeno već sinoć od 22:00 sata.

 

Odluka Vlade Nizozemske uslijedila je nakon ubrzane vakcinacije protiv koronavirusa. Do sada je upotrijebljeno gotovo 15 miliona doza vakcina, a Holandija trenutno ima oko 17 miliona stanovnika.