Nakon više od 25 godina upaljeni kandilji na džamiji u Nevesinju

Nakon više od 25 godina decenije na Carevoj džamiji u Nevesinju upaljeni su kandilji, na radost povratnika u ovu hercegovačku općinu.

Prema riječima Mehmeda ef. Čopelja, glavnog imama za Nevesinje džamije je otvorena prošle godine i ovo je prvi put nakon više od 25 godina da su zasijali kandilji.

- Osim čestitki koje su mi uputili vjernici islamske vjeroispovijesti, koji su ovdje u Nevesinju, ali i svuda u svijetu, čestitke sam dobio i od komšija pravoslavaca koji su mi čestitali. Ovo mnogo znači za Bošnjake i njihov povratak na ove prostore - rekao nam je efendija Čopelj nakon paljenja kandilja na džamiji.

Podsjetimo Careva džamija u Nevesinju jedna je od tri porušene džamije u tom gradu. Izgrađena je na ime sultana sultana Bajazida Velije. Njena obnova počela je 2012.godine.

Prvu fazu finansirao je Medžlis IZ Mostar iz vlastitih sredstava i putem donacija od Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, dok je druga faza obnove urađena donatorskim sredstvima Centara za civilizacijski dijalog iz Kuvajta posredstvom Vakufske direkcije Rijaseta Islamske zajednice u BiH.