Odbrana nakon ročišta Dudakoviću i ostalima: Namjerno nije saslušano 15 svjedoka da bi se zatražio pritvor

U Sudu BiH je završeno ročište za određivanje pritvora bivšem komandantu Armije RBiH generalu Atifu Dudakoviću i ostalim pripadnicima 5. korpusa koji su u petak uhapšeni po nalogu Tužilaštva BiH.

Dudakovićev advokat Asim Crnalić nakon ročišta je kazao da je Tužilaštvo BiH namjerno ostavilo 15 svjedoka za saslušanje kako bi imalo alibi za traženje pritvora.

"Odbrana nije imala mogućnost ozbiljno razmotriti navode Tužilaštva BiH i pregledati dokaze za te navode i zbog toga se nismo ozbiljno bavili osnovanom sumnjom. Kada je u pitanju utjecaj na svjedoke, Tužilaštvo nije dalo uvjerljive razloge za određivanje pritvora po tom osnovu. Nema niti jednog primjera utjecaja na više 400 saslušanih svjedoka. Nadam se da će ovaj Sud voditi računa o ljudskim pravima i osujetiti namjeru Tužilaštva da izmanipulira Sud BiH. Tih 15 svjedoka koje još treba saslušati moglo se i do sada saslušati jer nije bilo razloga da ih ne sasluša. Kako Tužilaštvo zna o čemu će govoriti svjedoci, a svoje navode zasniva na pretpostavci o čemu će govoriti. Namjerno su ostavili 15 svjedoka za saslušanje kako bi imali alibi za podnošenje prijedloga za određivanje pritvora", kazao je Crnalić. 

Njegove tvrdnje ponovio je i advokat Fahrija Karkin. Zakonski rok za određivanje pritvora je u nedjelju do 18 sati. 

"Moja je pretpostavka da se pritvor neće odrediti zbog prakse ovog Suda. Praksa Suda je da ne određuje pritvor u predmetima ratnih zločina izuzev kad se pojavi pojedinac koji je uhapšen na granici i slično. Ovdje bi bila i bruka i farsa da se nakon toliko godina odredi prtitvor. Ovaj predmet se mogao završiti 2004. godine", kazao je Karkin. Tužilaštvo BiH pritvor je zatražilo zbog opasnost da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike. 

Tužiteljica Vedrana Mijović je kazala da Tužilaštvo BiH planira pozvati još svjedoka, te da je opasnost od utjecaja na svjedoke poseban razlog za određivanje pritvora. Tokom svoj izlaganja navela je iskaze bivših pripadnika 5. korpusa, sada zaštićenih svjedoka, a koji se odnose na navodna ubistva zarobljenika i civila za koja je Dudaković, kako je kazala, znao i koja je naređivao. 

Podsjećamo, Dudaković, Ibrahim Nadarević i još 11 pripadnika 5. korpusa lišeni su slobode na području Sarajeva, Bihaća, Sanskog Mosta, Ključa, Velike Kladuše i Cazina zbog sumnje da su počinili krivična djeca zločina protiv čovječnosti. Osim toga, Dudaković se sumnjiči i za krivična djeca ratnog zločina pritiv civilnog stanovništva. 

Ratni zločini koji su predmet istrage, odnose se na stradanje više stotina žrtava, civila i zarobljenih vojnika srpske nacionalnosti, sa područja Zapadnokrajiških općina, tokom 1995. godine, kao i ratne zločine protiv civilnog stanovništva bošnjačke nacionanosti, pripadnika AP Zapadna Bosna, tokom 1994. godine

Dudaković se jučer izjasnio da neće davati odbranu, a isto je učinio i Nadarević. Odbrana je za Dudakovića zatražila 30 dana, a za Nadarevića rok od 15 dana za izjašnjavanje o navodima u osnovama sumnje. 

Dudaković je bio komandant odbrane Bihaća i oslobodilačke operacije ''Sana 95'', tokom koje je za četiri dana Peti korpus oslobodio okupirane teritorije i ušao u dubinu Republike Srpske na oko 120 kilometara. Istovremeno je ratovao s Vojskom Srpske Krajine, Vojskom Republike Srpske, Vojskom Jugoslavije i zloglasnim "Crvenim beretkama" Milorada Ulemeka Legije i Narodnom odbranom Fikreta Abdića. 

U više navrata je, osvrćući se na navode o pripremi optužnice, novinarima u intervjuima govorio kako nije ratni zločinac i da je časno branio svoju zemlju i narod. Njegovo i hapšenje ostalih 12 osoba izazvalo je burne reakcije i osude političkih stranaka i javnosti u većem dijelu BiH.