Naređena istraga ekološke katastrofe u Slavonskom Brodu

Gradonačelnik i preduzeće Vodovod, zbog zagađenja okoline i dovođenja u opasnost života građana, podnijeli krivične prijave.

Na osnovu dvije krivične prijave, gradonačelnika Slavonskog broda i preduzeća Vodovoda, zbog zagađenja okoline i dovođenja u opasnost života, a nakon što je analiza pokazala da se u vodi nalazi veća količina ugljen dioksida, policija i lokalno tužilaštvo saopštli su da je naređena istraga. 

Slavonski Brod od 28. marta nema pijaće vode zbog ekološke katastrofe koja se dogodila izlijevanjem benzina koji je dospio u vodovod, pa su policiji i tužilaštvu podnijete krivične prijave protiv nepoznatih lica zbog sumnje na krivično djelo protiv životne sredine i opće sigurnosti.

Županijska državna tužiteljka Mirela Šmital je rekla da je postupanje tokom istrage tajno, ali da će s obzirom na značaj ovog događaja otkriti sve ono što mogu, a da ne ugroze istražne radnje.

 

'Benzin još ističe iz cijevi'

Načelnik Policijske uprave brodsko-posavske Antun Valić rekao je da se na mjestu ekološke katastrofe vode vrlo složena kriminalistička istraživanja koja će, kada budu okončana, biti predočena javnosti, prenijeli su hrvatski mediji.

Na mjestu ekološkog incidenta na ulasku u Slavonski Brod uzimaju se i novi uzorci tla. Istovremeno, portal SBplus u posjedu je videozapisa na kojem se vidi da benzin još ističe iz cijevi na zagađenom mjestu, a nadležni tvrde da je za dva sata isteklo tri kubika benzina.

Nije poznato kada će građani Slavonskog broda ponovo dobiti pijaću vodu.