Naredne sedmice izricanje presude za ratne zločine u Bosanskoj Krupi

.
Ćulibrka optužnica tereti da je u svojstvu pripadnika rezervnog sastava policije Stanice javne bezbjednosti (SJB) Bosanska Krupa u julu 1992. sudjelovao u odvođenju, a potom i ubistvima 44 zatočenika iz logora “Omarska”

U Sudu Bosne i Hercegovine naredne sedmice je zakazano izricanje presude Dušanu Ćulibrku, optuženom za zločine počinjene u ljeto 1992. na području Bosanske Krupe.

Izricanje presude Ćulibrku, kojeg optužnica tereti da je u svojstvu pripadnika rezervnog sastava policije Stanice javne bezbjednosti (SJB) Bosanska Krupa u julu 1992. sudjelovao u odvođenju, a potom i ubistvima 44 zatočenika iz logora “Omarska” počinjenim na lokalitetu Donji Dubovik, kao i da je učestvovao u ubistvima sedam civila bošnjačke nacionalnosti koji su se iz pravca Prijedora kretali prema Bihaću, planirano je u ponedjeljak, 15. augusta.

Statusna konferencija u predmetu Dobrovoljačka koja bivše političke, vojne i policijske funkcionere, odnosno Ejupa Ganića, Zaima Backovića, Hasana Efendića, Hamida Bahtu, Fikreta Muslimovića, Jusufa Pušinu, Bakira Alispahića, Enesa Bezdroba, Ismeta Dahića i Mahira Žišku tereti za zločin protiv ratnih zarobljenika i civila u Sarajevu, zakazana je za srijedu, 17. augusta.

U Sudu BiH naredne sedmice je planirano i ročište na kojem bi se o krivnji trebao izjasniti Andrija Bjelošević, kojeg optužnica tereti da je, u svojstvu načelnika Centra službi bezbjednosti (CSB) Doboj, na području Dervente u više navrata počinio silovanje.

Planiran je i nastavak suđenja za zločine počinjene u Kotor-Varoši po optužnici koja tereti Savu Tepića, Duška Vujičića, Duška Maksimovića i Iliju Kurušića.