Naredne sedmice presuda vehabijama koji su planirali napad na SIPA-u i MUP TK

Tužilaštvo zatražilo osuđujuću presudu, zaštićeni svjedok potvrdio šta je bila namjera i ideja

Sud BiH izreći će 4. jula presudu Maksimu Božiću i Edinu Hastoru, optuženima za planiranje terorističkog napada na zgradu Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u Istočnom Sarajevu i zgradu Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona (MUP TK).

Tužilaštvo BiH je zatražilo osuđujuću presudu za Božića i Hastora, dok su odbrane predložile da se obojica oslobode krivice.

Tužilac Ćazim Hasanspahić kazao je kako su svjedoci, vještaci i materijalni dokazi potvrdili da su optuženi odgovorni za radnje iz optužnice.

- Svi izvedeni dokazi su nesumnjivo potvrdili da su Božić i Hastor pripremali izvršenje terorističkog napada. Zaštićeni svjedok A je potvrdio šta je bila namjera i ideja - kazao je Hasanspahić.

Tužilac je pojasnio kako je zaštićeni svjedok A rekao da je Božić planirao izvršiti napad, nabaviti oružje i snimiti oproštajnu poruku koja bi nakon njegove smrti bila poslana medijima. On je dodao da Božić nije slučajno boravio u Hastorovoj kući u kojoj su pronađeni laptopi, mobiteli, ručne bombe, jurišni prsluci i municija za lovačku pušku.

Na ulazu u prizemlje kuće u kojoj živi Hastor tužilac je rekao da se nalazi znak koji asocira na zastavu tzv. Islamske države, prenosi Dnevni avaz.

Tužilaštvo BiH tereti Božića da je u periodu od sredine juna 2017. do 10. aprila 2018. godine planirao i pripremao nabavku sredstava te poduzimao druge radnje kako bi izvršio napad na zgradu SIPA-e u Istočnom Sarajevu i zgradu MUP-a TK. S njim je optužen i Edin Hastor, koji se tereti da je u martu 2018. osigurao prostorije vlastite porodične kuće, gdje su, za potrebe izvršenja Božićevog planiranog čina, pohranili nelegalno nabavljeno oružje, ubojita sredstva, municiju i vojnu opremu.

Božićeva advokatica Džema Hasanagić rekla je da oružje koje je nađeno u Hastorovoj kući nije Božićevo.

- Božić jeste ostvarivao kontakt s pripadnicima selefijskog pokreta samo iz vjerskih razloga što zakonom nije zabranjeno. To nije dokaz da je pripremao krivično djelo. Oružje nije mog branjenika niti je u njegovom nabavljaju učestvovao - rekla je Hasanagić.

Optuženi Božić također je rekao da se ne osjeća krivim.

Izet Baždarević, branilac optuženog Hastora, kazao kako niko nije potvrdio da je njegov klijent znao da Božić navodno planira izvršiti teroristički akt.

On je naglasio kako nije sporno da je u Hastorovoj kući pronađeno oružje koje je nabavio zbog straha od mogućeg rata.

- Kajem se zbog oružja i kažem da se to kod mene neće naći ako opet bude pretres - kazao je Hastor.

Izvor: