Tetka Zilha: Narodna kuhinja neće raditi prvog dana Ramazanskog bajrama

Prvi put nakon osnivanja ratne 1992. godine Narodna kuhinja „Stari Grad“ neće raditi prvog dana Ramazanskog bajrama. Kako kaže voditeljica kuhinje Zilha Šeta poznatija kao Tetka Zilha danas su obroci pojačani kako bi korisnici Bajram dočekali sa što više hrane. Vrata kuhinje opet će biti otvorena za korisnike od srijede 5. juna.

Tetka Zilha u razgovoru za Patriju kaže da je korisnicima podijeljeno sirovo meso, kuhano meso, voće, povrće, hurme, mlijeko, jogurt, hljeb, somuni. Posebno je sretna jer je Narodna kuhinja dobila donaciju od 400 kg hurmi. 

„Podijelili smo i kafu, kocku, keks. Neka imaju sve za ova dva dana, pa ćemo opet u srijedu dijeliti“, kaže Tetka Zilha. 

Govoreći o ramazanu, kaže da je ove godine bio poseban.

„Želim da dragi Bog svima da zdravlja koji su obogatili ovu kuhinju tokom ramazana. Od Sidneja do Irske, arapske zemlje, naši građani. Crveni polumjesec iz Turske je obezbijedio od 100 do 150 iftara dnevno koliko smo mogli spremiti“. 

Posebno ističe pomoć tri sarajevske općine Stari Grad – načelnik Ibrahim Hadžibajrić, Centar – načelnik Nedžad Ajnadžić i Novo Sarajevo – načelnik Nedžad Koldžo kako sa novčanim donacijama tako i u tehničkom dijelu od vozila i ljudstva da se mogu podijeliti obroci korisnicima. Tako su danas podijeljeni obroci za 160 korisnika u Tarčinu. 

„I danas su došle donacije. Ja završavam ramazanske dane bez ikakvog duga. Uposlenici su dobili svoju platu, a u srijedu ponovo otvaramo vrata“.

Na pitanje da li ima umora nakon 27 godina rada, Tetka kaže da nije umorna, ali da godine ipak čine svoje.

Rad u Narodnoj kuhinji počinje u 6 ujutro kako bi prve obroke već mogli dijeliti od 8 sati jer već tada počnu dolaziti korisnici. Dnevno imaju 970 korisnika kojima se hrana dijeli od 9 do 12 sati u Halačima. S obzirom da je i sama dijabetičar Tetka Zilha i za korisnike dijabetičare napravi posebne korpe koje im podijeli kad ima za to mogućnosti. 

„Voljela bih da svako može zaviriti u naše duše. Nismo umorni. Poslije Bajrama pozivam da dođete i provedete vrijeme s nama u kuhinji. Imamo već neke volontere i družimo se. Meni je 67 godina i ne znam da li ću dogodine biti na ovom mjestu. Molim Boga da izdržim Kurban bajram i Novu godinu“, kaže Tetka Zilha.  

Prisjeća se nekadašnjih bajrama. Kaže sve manje je tradicije i lijepih starih običaja. 

„Valjda to moderno vrijeme nosi sa sobom“, kaže Tetka Zilha.