Naša stranka: Nećemo legitimirati učešće u vlasti nikome ko podržava presuđene ratne zločince

Reakcije na usvojenu deklaraciju Hrvatskog narodnog sabora se ne stišavaju. Najviše bure izazvala je činjenica da je HNS odbacio presude Haškog trinunala o udruženom zločinačkom poduhvatu. Reagirali su i iz Naše stranke, ukazujući na pogubnost takve politike.

"Negiranje presuda Haškog suda neodgovorno je i opasno. Hrvatski narodni sabor BiH nema pravo da, sakrivajući se iza imena jednog naroda, dovodi u pitanje rad i legitimitet Haškog tribunala. Deklaracije poput ove dodatno udaljavaju građane Bosne i Hercegovine od konačnog pomirenja", ističu iz Naše stranke.

Smatraju da je Hrvatski narodni sabor imao priliku da se distancira od presuđenih ratnih zločinaca piše Klix.ba.

"On se, umjesto toga, Deklaracijom koju je donio, proklamirao kao njihov vječni zaštitnik. Time se još jednom potvrđuje kao ispravan rezolutan stav Naše stranke da, između ostalih nacionalnih stranaka, ni s HDZ-om neće ni u kakvu koaliciju. Nećemo biti ti koji će legitimirati učešće u vlasti bilo kome ko podržava presuđene ratne zločince", poručili su iz te stranke.

Deklaraciju HNS-a koja odbacuje UZP uprkos presudi Haškog tribunala osudile su i druge stranke iz FBiH, poručujući da takva politika ne može dovesti do iskoraka.

Podsjetimo, vlast u FBiH ali ni na državnom nivou još nije formirana, a koliko će se stvari još zakomplikovati nakon iznesenih stavova HDZ-a kroz HNS ostaje da se vidi.