Naša stranka: Novalićeva i Džindićeva strategija je gašenje rudnika gašenjem života rudara

asd
Politika Fadila Novalića i Nermina Džindića večeras je kulminirala pred zgradom Vlade FBiH. Ona je rezultat je višegodišnjeg izrabljivanja rudara u korist Vlade FBiH, rukovodstva Elektroprivrede i uprava rudnika – tog bermudskog trougla za nestanak rudara. Sada kada je sistem postao potpuno neodrživ, jedina Vladina strategija restrukturiranja rudnika jeste njihovo zatvaranje kroz gašenje života rudara.

Imali smo decenije da Šikuljama, Husinu, Novoj Bili, Kreki, Đurđeviku, Banovićima, Brezi, Kaknju i drugim, ponudimo planove razvoja koji se ne bi zasnivali isključivo na eksploataciji uglja, a sad, gašenjem rudnika, i ta mjesta su pred nestankom.

“Ovo nije prvi put da Naša stranka u Federalnom parlamentu traži smjenu ministra Džindića koji je simbol potpunog odsustva energetske politike kako regionalno tako i u Evropi. Podsjećamo da Vlada premijera Novalića potpuno toleriše više od pola milijarde neuplaćenih doprinosa i poreza za rudare. Sada možemo već reći da direktno ugrožavanje života od strane ove vlade nije ni počelo niti će završiti s respiratorima. Tražimo hitan povratak osnovice plate rudarima i početak provedbe plana restrukturiranja u kojem se ništa poput smanjivanja plata niti ugrožavanja egzistencije rudara ne spominje.”- saopćili su iz Naše stranke.