Naša stranka u borbi protiv nepotizma: Zaposlili sestru zastupnice iz KS u KJKP Rad

Za izradu Zakona o nepotizmu i stranačkom zapošljavanju u organima uprave i ostalim institucijama čiji je osnivač ili suosnivač KS zaduženo je Ministarstvo pravde i uprave KS, kojim rukovodi ministrica Lejla Brčić (Naša stranka).

Vrlo je zanimljivo da je Avdibegović u KJKP Rad počela raditi isti dan kada je Nadzorni odbor tog preduzeća za direktoricu imenovao Veru Arnautović, koja je na prijedlog Naše stranke od 6. maja ove godine bila vršiteljica dužnosti direktorice KJKP Rad.

Aktuelna vlast u Kantonu Sarajevo (KS) najavila je odlučnu borbu protiv nepotizma i stranačkog zapošljavanja. S tim je ciljem pripreman i prijedlog zakonskog rješenja kojim će se zaustaviti takve zloupotrebe. Mjeseci prolaze, zakona nema, a srodnici političkih zvaničnika i članovi stranaka, i to baš onih vladajućih, dominiraju “konkursima” za zapošljavanje u kantonalnim institucijama i preduzećima.

Kantonalno javno komunalno preduzeće (KJKP) Rad je 16. jula ove godine raspisalo javni oglas za popunjavanje više radnih mjesta, među kojima je stručni saradnik za pravne poslove. To je radno mjesto, sa pripadajućom osnovnom plaćom u iznosu od 1.587,60 KM, dobila Ena Avdibegović, sestra zastupnice Naše stranke u Skupštini KS Nejre Dizdarević.

– Nakon pregledanih prijava i provedene konkursne procedure, gđica Ena Avdibegović je odabrana kao najbolji kandidat za poslove stručnog saradnika za pravne poslove. Nakon okončanja žalbenih postupaka, gđica Ena Avdibegović je počela sa radom u KJKP Rad d.o.o. Sarajevo 1. novembra 2019. godine – potvrđeno je za Faktor iz ovog javnog preduzeća.

Vrlo je zanimljivo da je Avdibegović u KJKP Rad počela raditi isti dan kada je Nadzorni odbor tog preduzeća za direktoricu imenovao Veru Arnautović, koja je na prijedlog Naše stranke od 6. maja ove godine bila vršiteljica dužnosti direktorice KJKP Rad. Resorni ministar koji “pokriva” djelovanje KJKP Rad je ministar komunalne privrede i infrastrukture Srđan Mandić (Naša stranka).

Za izradu Zakona o nepotizmu i stranačkom zapošljavanju u organima uprave i ostalim institucijama čiji je osnivač ili suosnivač KS zaduženo je Ministarstvo pravde i uprave KS, kojim rukovodi ministrica Lejla Brčić (Naša stranka). Taj prijedlog još nije ugledao svjetlo dana. KJKP Rad je samo od juna ove godine, od kada je Arnautović preuzela rukovođenje ovim javnim preduzećem, raspisao javne oglase za prijem čak 103 uposlenika.

Iako su Ministarstvo pravde i uprave KS, Vlada KS i Skupština KS još početkom godine uvrstili izradu ovog zakonskog rješenja u Program rada za 2019. godinu, dio zasluga za njegovo moguće usvajanje želio je preuzeti i predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković (Narod i pravda).

Konaković je na sjednici održanoj 27. februara ove godine pokrenuto inicijativu za izradu Zakona o nepotizmu i stranačkom zapošljavanju u organima uprave i ostalim institucijama, čiji je osnivač ili suosnivač KS, iako je izrada tog zakonskog rješenja već bila utvrđena kao obaveza.

– Svjedoci smo zloupotreba izabranih i imenovanih zvaničnika koji u toku svojih mandata u javnom sektoru, zapošljavaju članove svojih stranaka, aktiviste, rodbinu, te na taj način nanose veliku štetu kompletnom sistemu sa nesagledivim posljedicama. Bitno je ovim zakonom utvrditi odgovornost i sankcije za sve one koji javnu funkciju koriste za zapošljavanje po stranačkim i rođačkim linijama – kazao je tada Konaković.

Uprkos navodnoj svjesnosti o štetama koje se sistemu nanose zapošljavanjem stranačkih članova, aktivista i rodbine, nisu ni u Narodu i pravdi “gadljivi” na takve aktivnosti.