Naša tužna realnost! U Martin Brodu kod Bihaća osnovnu školu pohađa tek troje učenika

djeca
U Unsko-sanskom kantonu je počela nova školska godina, a upisano je 1.548 prvačića - manje u odnosu na prethodne godine. Trend odlaska roditelja sa djecom u druge zemlje je u konstantnom porastu, što je vidljivo u mnogim područnim školama, gdje skoro djece i nema. Takva i teška situacija je u područnoj školi Martin- Brod nadomak Bihaća, koja broji samo tri učenika

 

Saša, Petar i Jana Rodić jedini pohađaju područnu školu u Martin-Brodu, u mjestu gdje djece više nema. Kako navode, to je ono što im najviše nedostaje - prijatelji i igre.

"Ja bih volio da imam prijatelje, da igramo nogomet, košarke i sve ostalo. Drugi sam razred", kaže Saša.

Isto želi i Jana: "Želim da ovdje ima puno, puno djece".

Nekada je u ovoj školi bilo na desetine đaka. Danas samo Saša, Petar i Jana. Učiteljica Mirela Pečenković svaki dan prijeđe 50 kilometara da bi im održala nastavu. lako u ovakvim situacijama rad u ovakvim uslovima ima mnogo nedostataka, ona ističe onu pozitivnu stranu: "Često se našalim s njima da imaju privatne časove".

Kao nedostatak ističe da su djeca zakinuta za socijalizaciju: "Više djece nema u Martin-Brodu. Oni kad završe ovu školu - ona će se ugasiti".

Područna škola u Martin-Brodu nije jedina koja se susreće sa ovim problemom. Sličnu sudbinu imaju desetine područnih škola u USK-u. Svjestan ove situacije je i ministar obrazovanja Edvin Alijanović (DF): "Taj broj opadanja upisanih učenika nastavlja se. Nije to problem samo USK-a. Pored tog odlaska porodica, značajan pad nataliteta dodatno je uzrokovao ovo stanje. Mladi se teško odlučuju na krupnije korake, ljudi jednostavno imaju jednu nesigurnost".

lako je Martin-Brod poznat kao omiljena destinacija mnogim turistima, kad prođe sezona, nastaje tišina. Sve manje je stanovnika u ovom mjestu, kao i djece. No, bez obzira na situaciju, Sašu, Petra i Janu drži jaka volja za obrazovanjem te velika želja za uspjehe u budućnosti. Zasigurno je da upravo oni mogu mnogima poslužiti kao primjer.