Naser Orić : Ogorčen sam, ljut, ništa se nije promijenilo 25 godina, a zna se ko nas je ubijao

.
I dalje pojedini međunarodni faktori žele da kažu da smo se međusobno tukli, da smo napadali jedni druge.

 

Naser Orić, legendarni heroj odbrane Srebrenice, rekao je za „Avaz“, povodom sutrašnje 25. godišnjice obilježavanja genocida u Srebrenici, da je postalo više nego očigledno da se svi Srebrenice sjete tri dana, a onda sve opet bude po starom.

 

Kako kaže, ogorčen je i ljut, a tvrdi da se ništa 25 godina nije promijenilo.

 

- Šta se promijenilo u ovih 25 godina od genocida, ubistava? Nije ništa. I dalje pojedini međunarodni faktori žele da kažu da smo se međusobno tukli, da smo napadali jedni druge, a dobro se zna ko je bio agresor, a ko se branio. Zna se ko je i počinio genocid, ko nas je ubijao. Pa i pored 25 godina od genocida na pojedinim TV emisijama u Nizozemskoj sve se pokušava relativizirati. O čemu onda govorimo? Pa zna se uloga nizozemskog bataljona. Zna se ko nas je i kako izdao i ostavio u ruke zločincima i krvnicima - kaže Orić.

Umjesto da se konačno kaže istina, Orić kaže da se i dalje pokušavaju izbalansirati zločini.

 

- Sada se sataniziraju i optužuju moji saborci i ratnici koji su branili Srebrenicu, koji su preživjeli pakao. Dobro se zna ko je sve preuzeo i predao u ruke krvniku Ratku Mladiću. Pa, svi znamo da Srbija negira genocid, ali i 25 godina od genocida pojedini međunarodni faktori misle isto. Iako je Sud u Hagu bio jasan, pokazuju to brojne presude, sve se pokušava okrenuti na priču da smo se između sebe svađali i tukli sami. Gdje je tu pravda, gdje je istina -pita se Orić.

 

Upravo Nizozemska, tvrdi on, koja je bila odgovorna za enklavu, umjesto da sve prizna, okreće priče u drugom smjeru.

 

- Žao mi je što određeni mehanizmi od nas prave ubice, a od zločinaca heroje. Evo, više se moji saborci i ja proganjamo nego ubice, nalogodavci, izvršioci. Čitav svijet je sve vidio i opet se sistem zloupotrebljava kako bi se napravio balans. A kako da ga naprave? Tako što nam nevine ljude drže u zatvoru i osuđuju. Pa ljudi nam umiru na pravdi Boga. O kakvoj onda pravdi mi pričamo? Boli me jer smo se borili za ovu državu, mnogi su poginuli, a oni koji su nas ubijali, proganjali, zatvarali, gdje su oni? Zašto se oni ne procesuiraju? Zna se dobro ko su, šta su. I šta se onda promijenilo u ovih 25 godina? Nije ništa. Bol je ista, a pravde još nema - govori Orić.