Nasilje u Brčkom: Jurio oca nožem i povrijedio ga, pa pobjegao u kukuruzište

Protiv 26-godišnjeg I. P. Tužilaštvo Brčko distrikta podiglo je optužnicu kojom ga tereti za nasilje u porodici.

Kako se navodi u optužnici, njegov 56-godišnji otac F. P. se iz kuće, u kojoj je živio s optuženim, se morao izdvojiti jer je imao loše odnose sa sinom, zbog čega se preselio u pomoći objekt u dvorištu.

Ističe se i da je otac više puta od decembra prošle godine tražio od sina da mu vrati lijekove, koje mu je sakrio, zbog čega je optuženi počeo vikati na njega, a potom za njim pošao i u pomoćnu prostoriju u dvorištu. Unutra je, kako se navodi, držaći u ruci nož, čiju je dršku umotao u peškir, prijetio ocu da će završiti kao i njegov drugi sin, koji je nedavno poginuo u saobraćajnoj nesreći.

Više puta je zamahnuo u pravcu očevog grudnog koša nožem, na što se otac vješto izmicao, ali mu je optuženi uspio razderati garderobu i nanijeti lašku tjelesnu ranu, nakon što ga je ubo nožem s desne strane grudnog koša,

Otac je u jednom momentu uspio uhvatiti Iliju za ruku i oteti mu nož, te počeo bježati iz prostorije dozivajući pomoć. Ilija je krenuo za njim, a u tom trenutku je njihova komšinica naišla automobilom i riječima pokušavala smiriti Iliju. Optuženi je potom pobjegao u kukuruzište iza kuće, a otac se do dolaska policije, strahujući za svoj život sakrio u kući komšinice.

"Optuženi je nasiljem i bezobzirnim ponašanjem ugrožavao mir i tjelesnu cjelovitost člana svoje porodice, a pri tome je upotrijebio opasno oruđe, odnosno sredstvo prikladno teško povrijediti tijelo, čime je počini krivično djelo nasilje u porodici", zaključuje se u optužnici.