Nastavlja se izmještanje migranata iz napuštenih objekata na USK

asdf

- Nakon tri i po godine jutros je zatvoren kamp „Miral“ u Polju kod Velike Kladuše. Odlukom Ministarstva sigurnosti BiH 170 migranata i izbjeglica je izmješteno u kamp na Lipi i sada na ovoj lokaciji ukupno boravi oko 430 migranata.

- Akcijom su koordinirali službenici za poslove sa strancima uz podršku i asistenciju MUP-a USK.  Podsjetimo da sada u Unsko – sanskom kantonu egzistiraju dva kampa – Borići i Lipa. Prethodno su zatvoreni Sedra, Bira i danas Miral.

Miral je u posljednjih nekoliko godina bio poprište brojnih incidenata među migrantskom populacijom. Pucnjave, ranjavanja i tučnjave jedno vrijeme su bili svakodnevna pojava. Mještani su nekoliko puta blokirali saobraćajnice tražeći zatvaranje kampa. Danas su to konačno dočekali no nisu optimistični da će problem prisustva migranata na ovom području biti riješen. 

U divljim kampovima i napuštenim objektima uz granicu sa Hrvatskom još uvijek boravi veliki broj migranata. I oni će narednih dana biti izmješteni na Lipu u kojoj više od 1000 slobodnih kreveta. Prva grupa od 15-ak migranata u poslijepodnevnim satima je pronađena i izmještena iz jednog objekta u Bihaću.