Nastavlja se suđenje Zavadlavu

Zavadlav
DANAS je nastavljeno suđenje Filipu Zavadlavu, optuženom da je u siječnju ove godine u Splitu zbog osvete iz automatske puške ubio trojicu muškaraca koji su navodno prijetili njegovu bratu. U srijedu je na splitskom Županijskom sudu odbio izjasniti se o krivnji.

 

Ročište je nastavljeno ispitivanjem novih svjedoka.

Suđenje počelo jučer

Zavadlav, kojemu je jučer čitanjem optužnice počelo suđenje za teško ubojstvo Marina Ožića Paića (25), Marina Bobana (25) i Juricu Torlaka (38), sutkinji Višnji Strinić se nije želio izjasniti o krivnji ni iznositi svoju obranu, koju može dati bilo kada tijekom sudskog postupka.

Prva je jučer svjedočila Marijana Knežević, majka ubijenog Bobana, koja je sudu ispričala da je njen sin imao problema sa zakonom, da je dvije godine proveo u Odgojnom zavodu u Turopolju nakon čega se "smirio", zaposlio se i čak podigao kredit te počeo graditi kuću. Svjedokinja je ustvrdila kako nema saznanja kako je njen sin bilo koga iznuđivao, a na upit tužitelja, odgovorila je da ona osobno ne poznaje obitelj Malvasiju, no zna da je njen sin želio prodati motor Jerku Malvasiji. Riječ je o motoru na kojem je ubijen njen sin.

Otac ubijenog Ožića Paića: Sin mi je nevin ubijen ko pas s leđa

Vlado Ožić Paić, sin ubijenog Marina, u svom je vrlo emotivnom iskazu otkrio da je u vrijeme ubojstva sina bio u Sarajevu kada je doznao što se dogodilo. Marina je, kaže, stalno zvao na mobitel, a na kraju mu se javio njegov prijatelj i rekao mu da mu je sin "ubijen greškom". Svjedok je sudu rekao i da njegov sin nema nikakve veze s cijelom situacijom, da nikoga nije iznuđivao, da je nevin i "ubijen ko pas s leđa", ostavljen da se uguši u svojoj krvi, dok se ubojica išao kući​ presvući. Umjesto njega cilj je Zavadlavu bio ubiti Jerka Malvasiju, tvrdi svjedok Ožić Paić.

"Nadam se da će sud i odvjetništvo odraditi ovaj posao, da se ovakva stvar nikada više neće i ne smije dogoditi. Uzeo je pravdu u svoje ruke. To se više nikada ne smije dogoditi. Moj je sin ubijen greškom zbog motora. Moj sin je bio moj centar svijeta, moje sunce oko kojega sam se ja vrtio. Sada sam osuđen živjeti u mraku", poručio je.

Svjedok: Čuo sam zvukove kao da su se sudarili automobili

Svjedok kobnog događaja bio je tamošnji stanovnik Šperuna Gerard Denegri, koji je kazao kako je prvo u dva navrata čuo zvukove kao da su se sudarila dva automobila. Kada je došao do prozora svoga stana, rekao je, na trgu je vidio motor na podu i do njega jedno tijelo. Ubrzo je ugledao ekipu hitne pomoć kako na nosilima nose drugo tijelo. Očevid je trajao do 23 sata, nakon čega je jedan policajac došao u njegov stan i uzeo izjavu.

Šerić: Filip Zavadlav je pod terapijom 

Filip Zavadlav optužen je da je 11. siječnja 2020. godine u splitskom gradskom naselju Varoš, prema prethodno donesenoj odluci i planu, a u cilju bezobzirne osvete prema većem broju osoba iz narkomanskog miljea koji su iznuđivali, prijetili i fizički napadali njegova brata Stanislava i njega, protupravno nabavio automatsku pušku kojom je ubio Bobana, Torlaka i Ožića Paića.

Tužiteljstvo ga tereti za pet kaznenih djela - tri teška ubojstva, dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom te nedopušteno posjedovanje oružja.

Optužen je da je ubojstva dobro isplanirao, nabavio krajnje ubojitu pušku i veliku količinu municije. U njegovu mobitelu pronađeni su videozapisi na kojima je snimljen kako na nepoznatom i nenaseljenom mjestu u ruci drži automatsku pušku, najvjerojatnije 'kalašnjikov', te ispucava više streljiva u improviziranu metu, odnosno metalnu bačvu na udaljenosti od 50 metara.

Branitelj optuženoga, odvjetnik Branko Šerić, jučer je nakon rasprave novinarima izjavio kako je njegov branjenik pod terapijom.

Naveo je kako nije imao nikakvih pitanja na spontani i iskreni iskaz Vlade Ožića Paića. "Bitne stvari za obranu je on sam izjavio, a zaključke vam neću donositi jer bi ispale sugestije. Ako ste vidjeli optužnicu i motivaciju koja se mom klijentu stavlja na teret, lako i sami možete zbrojiti što je to bitno rečeno", kazao je Šerić.

Izvor: