Nastavljen trend pada broja prvačića u kladuškim osnovnim školama; zatvara se još jedna područna škola

rvk
Sve je manje prvačića u kladuškim osnovnim školama, a to potvrđuju i prvi podaci s upisa u prvi razred u školsku 2023/24. godinu. Od 10 osnovnih škola na području naše općine, pet je upisalo manje prvačića. Naročito su zabrinuti u OŠ “01. mart“ Vrnograč gdje se zbog smanjenja broja učenika zatvara još jedna područna škola ove obrazovne ustanove, područna škola u Šestanovcu.

 

U prvi razred školske 2023/2024. godine upisano je 26 učenika, 17 u centralnoj, pet u područnoj školi u Glinici, a četiri prvačića u područnoj školi u Elezovićima. U odnosu na tekuću školsku godinu to je manje za 11 prvačića. Samanjenje broja učenika tek će se osjetiti, ističe direktor škole Šerif Hušidić, jer je deveti razred u ovoj školi završilo 67 učenika. 12 prvačića manje upisala je OŠ „Podzvizd“, odnosno upisala je 43 učenika prvog razreda, dok je škola u Crvarevcu upisala 10 prvačića manje, odnosno njih 30. 

U područnoj školi u Čaglici nije upisan niti jedna prvačić. OŠ „Sead Ćehić“ Grahovo upisala je 17 prvačića, što je za tri prvačića manje. Najmanje prvačića upisala je škola u Donjoj Vidovskoj, samo sedam, odnosno zabilježeno je smanjenje od devet učenika. Pet prvačića upisano je u centralnoj školi, a po jedan u područnim školama u Gornjoj Vidovskoj i Johovici. Direktor škole Edin Selimović ističe da su ovo poražavajući podaci koji treba da alarmiraju cijelo društvo.

Razlozi ovakvog stanja po kladuškim, ali u u drugim školama Kantona su općepoznati, smanjenje nataliteta i kontinuiran odlazak stanovništva u inostranstvo.

Osnovna škola u Donjoj Slapnici upisla je jednak broj prvačića u školsku 2023/24. godinu kao i u tekućoj školskoj godini, njih 23. Preostale četiri kladuške osnovne škole upisale su više prvačića. OŠ“25. novembar“ upisala je 15 prvačića više, njih 68, dok je druga gradska osnovna škola, Prva osnovna škola upisala pet prvačića više, 64 ukupno. Osnovna škola u Todorovu upisala je 42 prvačića, što je povećanje za devet prvačića, a dva prvačića više upisala je i OŠ „Fadil Bilal“ Šumatac. U ovoj školi upisano je ukupno 17 učenika prvih razreda, deset u centralnoj školi, a sedam u područnoj školi u Kudićima.