Nastavljena blokada rada Zavoda zdravstvenog osiguranja USK-a

Blokada rada Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) Unsko-sanskog kantona (USK), nije još uvijek okončana iako je Kantonalni sud prihvatio žalbu Sanela Bajramovića, v.d. direktora Zavoda zbog onemogućavanja upisa u sudski registar kao odgovorne osobe ove ustanove Općinskog suda u Bihaću.

Sud je prihvatio da Zavod nije javna ustanova nego upravna organizacija osnovana po Zakonu o zdravstvenom osiguranju FBiH koji je lex specialis propis pa stoga Bajramović može biti imenovan na ovu poziciju iako nije uposlenik Zavoda, javlja Klix.

Drugostepeni sud je ukinuo prvostepeno rješenje i sve vratio na ponovni postupak Općinskom sudu, a prema riječima Zuhada Porčića, predsjednika Upravnog odbora ZZO USK, sudija Senja Džafić traži u novom postupku da UO dostavi odluku o razrješenju prethodnog i imenovanju novog v.d. direktora, te dokaz da je Bajramović uposlenik ZZO USK.

"Pri tom je očigledno da se sud opet poziva na Uredbu sa zakonskom snagom o javnim ustanovama, iako UO nije organ koji imenuje i razrješava direktora, nego Vlada, što je konstatirao i Kantonalni sud kad je uvažio žalbu v.d. direktora Bajramovića", kazao je Porčić i istakao kako su se do sada otkako postoji ZZO USK već 20 godina u sudski registar upisivali direktori na osnovu odluke vlade, a ne upravnog odbora. 

Inače, Vlada USK je nakon prijevremenog razrješenja direktora ZZO USK Almina Handanagića u novembru prošle godine za v.d. direktora imenovala Senitu Keškić, ali je ona zbog zdravstvenih problema značajan dio mandata provela na liječenju što je predstavljalo veliki problem Zavodu iz čijeg budžeta se finansira rad svih javnih zdravstvenih ustanova na USK. 

Zbog nepostojanja potpisnika dokumenata u ime ZZO USK još uvijek nisu isplaćene plate u krajiškom zdravstvu u kome od 18. februara traje štrajk ljekara i stomatologa. 

Na prvoj radnoj sjednici Skupštine USK usvojen je Finansijski plan ZZO USK u visini od 107 miliona KM.