Nastavljeno snimanje dokumentarnog filma "The power of greed", jedan dio snimanje će biti i na području USK-a

Njj

Na novoj lokaciji nastavljeno je snimanje dokumentarnog filma "The power of greed" (Moć i pohlepa).

U produkciji Artmedia i koprodukciji Cinmedia iz Luxemburga danas je u Sarajevu nastavljeno snimanje dokumentarnog filma "The power of greed“.

Režiser Mirsad Ademović, koji je pisao scenarij za film kaže da je ovo vrlo zahtijevan poduhvat i da je to zapravo priča o bh. socijalnom konstruktivizmu za kojeg se u pslednje vrijeme najčešće veže korupcija i nepotizam. 

-Ovi i ostali događaji koji prate šaroliku lepezu svakodnevne prakse u kojoj javni novac cirkuliše u skladu sa privatnim interesima, a na osnovu arhive i svjedočenja učesnika, u narednih 5 mjeseci pored observativnog dijela, bit će snimana i rekonstrukcija događaja na nekoliko lokacija na području USK, Sarajeva, Tuzle i Mostara – navodi Ademović.

U pitanju je kombinacija između igrano-dokumentarnog filma i promatračke kategorije. 

-U promatračkoj kategoriji pokušavamo na jednostavan i spontan način, te u observativnom dijelu tj. bez intervencije, promatrati svijet oko sebe. Ono što je važno, a što se možda rijeđe spominje jeste što će kroz ovaj film biti prikazan lažni patriotizam i nekontrolisana moć pohlepe – istakao je režiser Ademović.

U anketnoj metodi filma kao objektivne stvarnosti govore; sociolog prof. dr. Esad Bajtal, režiser Gradimir Gojer, direktor Zemaljskog muzeja dr. sc. Mirsad Sijarić, kriminolog Zulfo Salihović i producent i glumac Miro Barnjak, dok će u rekonstrukciji događaja (zbog dijaloških scena) učestovat i profesionalni bh. glumci. 

Iz produkcije navde da se završetak snimanja filma očekuje u auvgustu ili septembru ove godine međutim, kažu da će umnogome zavisiti i situacija sa pandemijom COVID19 što bi u slučaju pogoršanja situacije, moglo da utiće na razvoj observativnog dijela snimanja.

Image
Jj