Nastavnici USK-a izlaze na protest

Sindikat osnovnog obrazovanja u Unsko-sanskom kantonu danas će policiji podnijeti zahtjev za održavanje protestnog skupa na gradskom trgu u Bihaću, koji bi se trebao održati u ponedjeljak. Nastavnici od početka 2019. pregovaraju sa Vladom o boljim uslovima rada. Nakon što se sve završilo na obećanjima, resorno ministarstvo je formiralo komisiju, koja je predložila da zbog nedostatka đaka treba zatvoriti 39 škola i otpustiti 229 nastavnika. Prosvjetari su ogorčeni, a već sad najavljuju da u septembru neće doći do početka nove školske godine.

U džep prevoznika

- Ogorčeni smo zbog suštinskog nepoštovanja socijalnog dijaloga. Mi smo učestvovali u radu komisije samo na način da smo prisustvovali obilasku nekoliko škola, za ostale nismo pozivani. Dobili smo zapisnike iz sedam općina i po našoj procjeni 94 razreda su izvan standarda, gdje je nedostajalo tek po nekoliko učenika koji su otišli iz države tokom školske godine, na način da su ih roditelji uzeli i otišli. 

Ali, otkud Vladi proračun da trebaju otpustiti 229 nastavnika? Tako što su odlučili zatvoriti sve područne škole i platiti autoprevoznicima prevoz djece. To nije ušteda, nego prelijevanje iz jedne kase u drugu, odnosno u privatne kase prevoznika. Interes im je takav, jer osnovno obrazovanje je obavezno, a diplome nisu predmet šverca kao što se diplome srednjih škola ostvaruju za 17 dana a da vam se nijedno pitanje ne postavi
, kaže predsjednica Sindikata Zehra Hadžić.

Danas odluka

Smatra da političarima osnovne škole nisu interesantne, te da nema zakona, stavili bi svima ključeve u bravu. Vlada je izvještaje i projekcije već uputila školama.

- Nije pošteno da Kanton Sarajevo ima gornju granicu od 28 učenika po odjeljenju, dok mi imamo prosjek između 31 i 35 učenika, uključujući i djecu sa posebnim potrebama. Na proteste izlazimo, jer hoćemo da i roditelji znaju o čemu se radi. Učionice od 50 kvadrata će biti dupke pune, a poslikaćemo sve te učionice da javnost vidi u kakvom su stanju objekti, pa neka se svi zapitaju u šta se troši novac. Budžet za 2019. planira broj izvršilaca na Univerzitetu, a ne navodi projicirani broj studenata, iako svi znamo da je tu najveći problem. Njih ne diraju, a nas hoće da otpuštaju, ističe Hadžić.

Ako im policija odobri zahtjev, očekuje se veliki odziv na proteste. A već danas Skupština povjereništva Sindikata odlučuje o generalnom štrajku u septembru.

- Školska godina definitivno neće početi, bilo procesa mirenja ili ne, ako treba, daćemo svi otkaz pa neka nađu 3.000 osoba koje će učiti i školovati ovu preostalu djecu u USK-u, ogorčena je Hadžić.