Nastojmo da nam dani godišnjih odmora i raspusta budu produktivni i korisni

dsa
Vrijeme je neprocjenjiv Božiji dar koji čovjek treba maksimalno iskoristiti i u njemu činiti što više lijepih i produktivnih stvari. Počesto nam svakodnevnica bude ista i većinu dana u godini provedemo čineći ustanjene poslove i aktivnosti. Dosta stvari radimo iz navike, rutinski, bez posebnih promjena i nekih značajnijih dešavanja.

Takva svakodnevnica dosadi čovjeku i prirodno je da mašta o slobodnim danima koji će biti drugačiji od ostalih i u kojima može da radi ono što želi. Prvenstveno da se psihički i fizički odmori od tih svakodnevnih poslova, te da nešto uradi po svom ćejfu i ”za svoju dušu.”

Ljetni raspust za djecu i studente, te godišnji odmori za radnike vremenski su period koji svi željno priželjkuju i sa radošću isčekuju. Kako te dane ne bi protraćili na beskoristan i neproduktivan način potrebno je imati plan slobodnih aktivnosti i viziju šta činiti u tim slobodnih danima raspusta ili godišnjeg odmora.

Svako bi trebao da unaprijed isplanira i djelimično bar izorganizira te svoje slobodne dane kako bi u njima uživao i kako bi ih proveo u što ljepšem i sretnijem ambijentu, te činio aktivnosti zbog kojih će kasnije biti sretan i o kojima će sa ponosom govoriti.

Često su to planovi odlaska na more ili u neke daleke prijedjele daleko od vlastitog doma. Međutim, nije neophodno da se raspust ili godišnji odmor provede na  moru ili daleko od svog vlastitog doma. Čovjek koji dobro isplanira svoje slobodno vrijeme sa svojim prijateljima i porodicom može itekako napraviti lijep ambijent u kojima će svako uživati, a da nisu imali dodatne basnoslovne izdatke i da nisu morali ići na duži put.

Ukoliko u svoj godišnji odmor ili raspust uvedemo i druge ljude i sa njima napravimo dobru organizaciju onda svima to slobodno vrijeme može biti ugodno, lijepo i korisno.  Igre koje će se prirediti za djecu, te zanimljive sportske aktivnosti za sve aktere umnogome mogu ljude učiniti zadovoljnim i sretnim. Duge šetnje u predvečernjim satima te zajednički ugodni razgovori o lijepim i opuštajućim temama mogu razgaliti ljudske duše i te trenutke im učiniti ugodnim.

Također kupanje u obližnjim rijekama ili bazenima može za djecu i omladinu ali i za ostale, biti korisna i zdrava aktivnost, a da ne pominjemo organizovanu vožnju biciklom, ribolov, trčanje ili planirano organiziranje određenih sportova i sportskih takmičenja.

Odlazak na određene večeri poezije, promociju knjiga, te slične kulturne aktivnosti i manifestacije za ljubitelje pisane riječi mogu biti vrlo ugodna i opuštajuća aktivnost. Oni koji vole čitati knjige ili gledati filmove također mogu na lijep način provesti svoje slobodne dane sa kojima će biti zadovoljni nakon što oni prođu.

Fizičke aktivnosti i lijepi, topli ljudski razgovori mogu uistinu doprinjeti da se čovjek i psihički i fizički lijepo osjeća i da uživa u svakom trenutku slobodnog vremena.

Postoje ljudi koji se umiju itetako dobro organizirati i u tim slobodnim danima napraviti zanimljive kvizove i nagradne igre u kojima će svi akteri imati višestruku korist: naučit će kroz kvizove nešto novo, ali će i zaraditi određena finansijska sredstva ukoliko se na takav način organizira taj nagradni kviz. Preporuka je da na takav način bude i organiziran, jer je zarada ljudima uvijek lijep motivacioni faktor da ih aktivira i podstakne. Ali ne samo to. Čovjek je društveno biće i u njegovoj prirodi je da se druži sa ljudima i da s njima komunicira. Želja za stvaranjem novih prijateljstava sasvim je prirodna i svojstvena svakom ljudskom biću.

I za kraj: iskoristimo svoje slobodne dane zajedno sa svojom porodicom i prijateljima uradimo bar nešto od ovog spomenutog ili da na neki drugi zanimljiv način popunimo svoje slobodno vrijeme. Ne dozvolimo da nam dani raspusta ili godišnjih odmora prođu u neplanskim aktivnostima ili u besposlici i ljenčarenju.

Za Akos.ba piše: Admir Iković