NATO put BiH: Knjiženje vojne imovine i dalje problem

j
Kontinuirana aktivnost, bez uvjetovanja i rokova, tako ministar obrane BIH Sifet Podžić opisuje proces knjiženja vojne imovine, koje je državno Predsjedništvo definiralo u dokumentu Program reformi. Priznaje ministar da prepreka, što političkih, što pravnih ima. U Banjaluci je danas, upravo u jednoj od “spornih” neuknjiženih vojarni bio i zapovjednik NATO stožera u Sarajevu.

Presječena je vrpca u novoj vojnoj ambulanti... Ovo je jedna od četiri ambulante koje u okviru modernizacije i opremanja Oružanih snaga finansira Ujedinjeno kraljevstvo.

 

"Ujedinjeno kraljevstvo je veliki prijatelj Bosne i Hercegovine i nastavićemo kada god smo u mogućnosti", rekao je Matthew Field, ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini.

 

Prilika je ovo za nova radna mjesta, ali i dodatno usavršavanje postojećeg kadra.

 

"Trenutno unutar Oružanih snaga školujemo naše buduće oficire u 10 država, SAD, Britanija, Austrija, Njemačka, Hrvatska, Srbija, Grčka, Turska... U svim tim državama možemo da obrazujemo vojne ljekare", rekao je Senad Mašović, načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

 

NATO štab ističe značaj projekta.

 

"Ne samo da se otvori ova zgrada, već i da se ulaže u ljudski kapital, nove doktore", rekao je gerenal William Edwards, komandanat NATO štaba u Sarajevu.