NATO zaprijetio Rusiji: “Ako napadnete Ukrajinu, platit ćete”

NATO
Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je u petak Rusiju na “posljedice” i “cijenu koju će platiti ako upotrijebi silu protiv Ukrajine” sa snagama spremnima za borbu upućenima na granice te zemlje.

“Jako nas zabrinjava ono što se događa. Rusija je drugi put ove godine koncentrirala tešku opremu, tenkove i postrojbe spremne za borbu na granice Ukrajine. Retorika joj je agresivna i njezine namjere nisu jasne”, izjavio je Norvežanin Stoltenberg na konferenciji za novinare u sjedištu Saveza. 

“Rusija je u prošlosti napala Ukrajinu pripojivši Krim i podržava separatiste u Donbasu. Mora biti jasno da će ako Rusija upotrijebi silu protiv Ukrajine to imati posljedice i za to će platiti. I zato i dalje pozivamo Rusiju da izbjegne eskalaciju”, upozorio je.

“Situacija u Ukrajini će biti jedna od glavnih tema sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a u Rigi u Latviji, u utorak i srijedu”, naglasio je.

Nije precizirao što će poduzeti

Jens Stoltenberg nije precizirao što će NATO poduzeti ako Rusija vojno intervenira u Ukrajini i nije želio podijeliti obavještajne podatke kojima raspolaže. 

“Situaciju doživljavamo jako ozbiljno i Moskvi su poslane poruke”, rekao je jedan diplomat NATO-a, prenosi agencija France presse. 

Ukrajina je partner NATO-a, ali nije zemlja članica tog saveza i ne može se pozivati na članak 5 Sjevernoatlantskog ugovora, precizirao je diplomatski izvor. 

NATO nije intervenirao tokom aneksije Krima ni tokom ruske vojne intervencije u Gruziji 2006. godine.

Šta propisuje Članak 5?

Članak 5 propisuje da se oružani napad na jednu ili više članica NATO-a u Europi ili Sjevernoj Americi smatra napadom na sve članice Saveza. 

NATO pomaže Ukrajini u jačanju vojnih kapaciteta, obuci vojnika i u osiguranju sistema naoružanja, rekao je Stoltenberg.

Podsjetio je da je ponudio Moskvi nastavak dijaloga na sastanku Vijeća NATO-Rusija da bi se smirile napetosti i izbjegao bilo kakav incident nakon jačanja ruske vojne nazočnosti na granici s Ukrajinom.

“Ali Rusija nije prihvatila tu ponudu”, sa žaljenjem je istaknuo.

Ukrajina: Za nekoliko dana dogodit će se državni udar

Podsjetimo, šef Ukrajine danas je rekao da imaju informacije da se sprema državni udar.

Ukrajina je otkrila planove za pokušaj državnog udara, rekao je u petak predsjednik Volodimir Zelenskij, dok je Rusija poručila da nije namjeravala sudjelovati u navodnom pokušaju prevrata niti da inače poduzima takve korake.

Zelenskij je o pokušaju državnog udara, do kojeg je trebalo doći sljedeće sedmice, govorio na press konferenciji u petak, gdje je također spomenuo rusku prijetnju vojnom eskalacijom.

“Suočavamo se s izazovima, ne samo iz Ruske Federacije, i moguće eskalacije već imamo, kao i velikih unutarnjih izazova. Zaprimio sam informacije da će se državni udar u našoj zemlji izvesti 1. i 2. decembra”, rekao je Zelenskij.

On nije pružio detaljnije informacije o državnom udaru niti je izrijekom optužio Rusiju da je umiješana, no spomenuo je zvučni zapis o prevratu, na kojem se navodno mogu čuti ljudi iz Rusije.

Obje zemlje posljednjih dana održale vojne vježbe

Obje zemlje posljednjih su dana održale vojne vježbe.

“Oko deset posada aviona i brodova Crnomorske flote u pomorskoj bazi Novorosijsk sudjelovalo je u ovoj borbenoj obuci”, objavio je Interfax pozivajući se na navode Crnomorske flote.

Borbeni avioni Suhoj i drugi avioni vježbali su odgovor na neprijateljske zračne napade trenažnim letovima iznad Crnog mora u suradnji s Crnomorskom flotom, navodi Interfax. Ruska Crnomorska flota smještena je na Krimu, koji je Moskva anektirala od Ukrajine 2014. godine. Kijev traži od Rusije da vrati Krim.