Navala Hrvata na šoping u BiH

Shoping
Nakon gotovo dva i po mjeseca koliko je zbog pandemije koronavirusa granica bila zatvorena, hrvatski državljani ponovno su krenuli u prekogranični šoping u Bosnu i Hercegovinu uz predočenje lične karte ili pasoša.

 

Pogranični stanovnici jedva su čekali otvaranje granice i odlazak u kupovinu. Preko granice kupuju sve, od, lijekova, odjeće, obuće, pa do kućanskih uređaja, bijele tehnike i namještaja, stolarije, ondje pune spremnike goriva svojih automobila i opskrbljuju se duhanom.

Prema neslužbenim informacijama, u razdoblju u kojem su bile zatvorene granice, trgovci u hrvatskim pograničnim područjima bilježili su veći priliv domaćih kupaca koji su se zbog nemogućnosti odlaska u susjedne zemlje okrenuli potrošnji u svojoj zemlji.

Prema podacima koje je dostavio Ratko Kovačević, glasnogovornik Uprave za indirektno oporezivanje BiH, stranci su u prvih pet mjeseci ove godine kupili robu u vrijednosti 23.879.505.29 KM. Prilikom napuštanja carinskog prostora BiH na graničnim prijelazima podnijeli su 75.426 zahtjeva za povrat PDV-a u iznosu 3.469.671.71 KM.

Povrat poreza strani državljani ostvaruju na robu kupljenu u vrijednosti minimalno 100 KM. Carinskoj službi na uvid daju račune, robu i originalni popunjeni obrazac za povrat poreza.

Pravo na povrat PDV-a ne ostvaruju na iznesena mineralna ulja (petrolej, dizelsko gorivo, ulje za loženje, ekstra lako i lako specijalno, motorni i bezolovni benzin), alkohol i alkoholna pića te prerađevine od duhana.