Nazire li se rješavanje migrantskog pitanja

Migrantsko pitanje
Trenutno je aktuelna dvodnevna posjeta novoimenovanog ministra sigurnosti Selme Cikotića Unsko-sanskom kantonu, gdje bi se trebao sastati sa premijerom USK i gradonačelnikom Bihaća. U ovu posjetu je uključen i obilazak kampa Lipa.

 

Svrha ove posjete bi trebala da unaprijedi rješavanje migrantske krize koja najviše potresa upravo ovaj kanton, a najviše gradove Bihać, Cazin i Veliku Kladušu.

Poučeni ranijim iskustvima u načinu rješavanja ovog pitanja i mjere koje se najavljuju u smislu formiranja sabirnog centra, opet će stvoriti prividan osjećaj kod građana da se ipak nešto čini kako bi se smanjio pritisak prisustva migranata na ovom području.

Ovakav pristup, kao i do sada, neće rješiti ovo pitanje, već će stvoriti uslove za još veće prisustvo migrantske populacije stvarajući dobru polaznu bazu za daljni pokušaj prelaska državne granice u pokušaju da se stigne u neku od europskih zemalja.

Stalno fokusiranje na zapadne granice neće rješiti niti smanjiti dolazak migranata na ovo područje koje se koristi kao najzapadnija tranzitna baza za snabdjevanje.

Ukoliko se, kao centralna tačka, fokus ne postavi na istočnu granicu u smislu ojačavanja i sprečavanja ulaska migranata, sve ovo će biti samo još jedna populistička priča bez konkretnih pomaka u rješavanju navedene problematike.