NB i u Parlamentu BiH zatražio ukidanje samoizolacije i podršku bh. dijaspori

nb
Saopštenje za javnost iz NB-a

 

Nezavisni blok poziva na ukidanje samoizolacije od 14 dana za građane BiH koji rade i žive van BiH što smo kao inicijativu već zatražili od nivoa Federacije BiH.

Također, pozivamo Vijeće ministara BiH da pokrene sve potrebne organizacione i administrativne radnje kako bi olakšao povratak građana BiH u svoju zemlju.

Smatramo da država Bosna i Hercegovina mora učiniti sve kako bi zaštitila svoje građane u dijaspori ali i one koji su se zadesili van svoje domovine u vrijeme eskalacije krize uzrokovane virusom COVID-19, pogotovo one kojima egzistencijalne pretpostavke otežavaju boravak van BiH.

Ne treba posebno isticati činjenice da su mnogim našim sugrađanima okončani ugovori ili privremeni radni angažman, da je njihov boravak u inostransvu po mnogim osnovama agonija ne samo za njih, nego i za njihove porodice od kojih su odvojeni.

Zastupnik Nezavisnog bloka u Parlamentu Federacije BiH Amer Obradović je prije 10 dana uputio zahtjev za ukidanje samoizolacije prema Kriznom štabu Federacije i s obzirom da je do danas ova odredba ublažena u Srbiji, a u Hrvatskoj i Sloveniji i potpuno ukinuta, očekujemo da se konačno ovo prihvati i kod nas i omogući ljudima dolazak u svoju domovinu i susret sa svojim porodicama.

Podsjećamo da je Klub zastupnika Nezavisnog bloka i Naše stranke u PS BiH već ranije uputio poslaničku incijativu Vijeću ministara BiH da pokrene sve neophodne radnje u cilju povratka bh građana u svoju zemlju.