NB: Izostankom reakcije na Trgovsku goru BiH je poslala poruku da je otpad u nju dobrodošao

nb
NB o otpadu u USK i Kantonu 10:

 

Nakon što se poslije Drvara i Bosanskog Grahova u Kantonu 10 sumnjivi uvozni otpad pojavio i u Bihaću, Kantonalni odbor Nezavisnog bloka Unsko-sanskog kantona uputio je reakciju kojom traži strožiji nadzor granice sa Republikom Hrvatskom i ozbiljniju kontrolu izdavanja i reviziju okolinskih dozvola u kantonima Federacije BiH.

U zadnjih nekoliko dana se pokazalo kako postoji veza između sumnjivih investitora koji Bosnu i Hercegovinu vide kao pogodnu i jeftinu zonu za zbrinjavanje otpada koji nije poželjan u Europskoj uniji. Ono što im ide na ruku jeste kooperativnost i koruptivnost naših državnih vlasti koje nemaju osjećaj odgovornosti prema našem zdravom okolišu i generacijama koje ga trebaju naslijediti.

„Srbijanski kamioni dovoze talijanski otpad u Bosnu i Hercegovinu preko njene granice sa Hrvatskom. Dešava se međunarodni kriminali sa čijim ćemo posljedicama mi ovdje morati živjeti, a očigledno je da taj međunarodni kriminal ima domaće saučesnike čiji bi posao morao biti briga o građanima Bosne i Hercegovine i njihovoj životnoj sredini“, izjavio je  Nisvet Jusić, zastupnik Nezavisnog bloka u Skupštini USK.

Izostanak adekvatne reakcije naše države na brojne slučajeve ugrožavanja našeg okoliša od kojih je najpoznatiji onaj sa izgradnjom odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori ohrabruje sve one koji Bosnu i Hercegovinu vide kao državu čiju prirodu nema ko da brani.

Na primjeru Trgovske gore i borbe za zatvaranje deponije smeća na nacionalnom spomeniku Badanj kod Stoca, Nezavisni blok pokazuje da mu je cilj razvijanje ekološki održivog društva i socijalne pravde, gdje naši građani i prirodna bogatstva neće služiti kao deponija lošim politikama i privatnim kriminalnim interesima

 

Press služba NB-a