NB: Nema razloga za novo prolongiranje – sazovite hitno sjednicu Parlamenta BiH

nb
Nezavisni blok smatra da je krajnje neodgovorna i štetna odluka Kolegija Parlamenta BiH da ponovo odgodi i pomjeri termin održavanja sjednice Predstavničkog doma PS BiH za kraj ovoga mjeseca.

 

Svi uvjeti potrebni za održavanje sjednica su davno bili osigurani i zato je potpuno neprihvatljivo dodatno pomjeranje datuma održavanja sjednice.

Podsjećamo da je Klub zastupnika Nezavisni blok – Naša stranka davno uputio u produru zakone koji osiguravaju uštede i sredstva za podršku socijalnom i ekonomskom sektoru, posebno u ovom kriznom vremenu pandemije koronavirusa.

Takodjer, smatramo da je hitno potrebno utvrditi okvir za održavanje lokalnih izbora ove godine i osigurati da konačno dobijemo nova zakonska rješenja koja će omogućiti elektronsko glasanje, skeniranje glasačkih listića i održavanje fer i poštenih izbora u općinama i gradovima širom BiH, kao i u Gradu Mostaru, koji s posebnim pravom čeka na te izbore.

Ukoliko Kolegij Parlamenta ostane pri svojoj namjeri da prolongira održavanje sjednice, Nezavisni blok će, zajedno sa partnerima iz drugih stranaka aleternative, uputiti zahtjev za održavanje hitne sjednice, koja bi morala biti održana već početkom iduće sedmice.

 

Press služba