NB: Novalićev koronazakon odbiti i usvojiti rješenje dobro za privredu i radnike

nb
Saopštenje za javnost iz Nezavisnog bloka

 

Danas Dom naroda Parlamenta Federacije BiH odlučuje o tzv. Korona-zakonu, a nakon što je na sumljiv način i tijesno usvojen u Predstavničkom domu.

Nezavisni blok je protiv ovog prijedloga i na njega smo uložili 9 amandmana, koji su ga mogli učiniti prihvatljivim, ali su svi odbijeni, pa čak i onaj da se 2% sredstava iz Garancijskog fonda planira za podršku privrednicima – povratnicima u entitetu RS.

“Ovaj Novalićev zakon je dosta zakasnio i već smo trebali usvajati drugi paket mjera u ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica.

Drugo, sadržajno je potpuno promašio svrhu i ogroman broj ljudi koji se prijavljuje na biro traži slamku spasa u naknadi za nezaposlene, što će Federaciju koštati puno više, jer su ove mjere neadekvatne. Vladajući su nažalost bahato odbili sve prijedloge i ideje opozicije što ne bi trebali raditi, naročito u vremenima krize kada nam je potrebna struka i odgovornost.

Ovako, iskazali su samo spremnost da štele tendere i dalje uništavaju zemlju i nadamo se da će biti danas odgovornosti kod većine u Domu naroda da odbiju ovaj loši prijedlog koronazakona i da onda objedinjene prijedloge opozicije, koji su zaista na tragu realnog stanja i potreba privredi i radnicima usvojimo i krenemo u ekonomski oporavak zemlje”, izjavio je Amer Obradović, zastupnik Nezavisnog bloka u Parlamentu FBiH.

 

Press služba NB-a