NB: Podrška ugostiteljima, mobilnost zdravstvenih radnika i solidarnost sa lokalnim zajednicama

asd
Zastupnik Nezavisnog bloka u Parlamentu FBiH Amer Obradović podnio je na jučerašnjoj sjednici tri zastupničke inicijative prema Vladi Federacije. Prva inicijativa se odnosi na pripremu paketa mjera za podršku ugostiteljima za potrebe prilagodbe rada novim uslovima poslovanja zbog zabrane pušenja u zatvorenim prostorima.

Naime, Predstavnički dom Parlamenta Federacije usvojio je Prijedlog Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, a očekuje se njegovo usvajanje i na Domu naroda.

''I dok lično podržavam donošenje ovog propisa, smatramo da vlasti moraju preventivno djelovati i pripremiti program podrške koji će olakšati primjenu zakona, prilagodbu prostora i podršku ugostiteljima. Cilj ove inicijative je da Vlada Federacije na vrijeme osigura zaštitu radnih mjesta, kao i podršku u eventualnoj reorganizaciji poslovanja za one koji su direktno pogođeni mjerama, te pomoć pri nabavci potrebne opreme koja će olakšati primjenu novih propisa. Smatram da ovaj Paket može dodatno pomoći ugostitelje i u kontekstu borbe za posljedicama pandemije Covid-19 te može biti svrsishodan pripremni korak ka potpunoj realizaciji zabrane pušenja u zatvorenim prostorijama sa minimumom štete po radna mjesta i male biznise'', izjavio je Amer Obradović.

Druga inicijativa se odnosi na potrebu donošenja programa oporavka od katastrofalnih poplava iz 2014. godine, i kako bi se adekvatno pripremio sistem vodozaštite, kojim bi preventivno djelovanje i solidarnost Vlade Federacije BiH pomoglo lokalnim zajednicama da se što bolje suoče sa izazovom i zaštite ih od eventualnih novih prirodnih nepogoda.  

Treća inicijativa je upućena prema Federalnom ministarstvu zdravstva za uspostavu Programa subvencioniranja mobilnosti zdravstvenih radnika kojim će se osigurati dodatne naknade za rad, boravak i privremeni boravak specijalizanata, specijalista i ljekara opće prakse u izoliranim zajednicama. Federalno ministarstvo zdravstva bi trebalo pripremiti program, sa budžetom, uvođenjem subvencija i proaktivnim radom bi zasigurno ostvarilo veću mobilnost zdravstvenih radnika, čime bi se stvorili uslovi za ostanak naših ljekara u zemlji, a realizacijom ovakvog programa bili bi stvoreni i bolji uslovi u manjim lokalnim zajednicama.