NB: Potresi su samo jedan faktor rizika više, Trgovska gora je sporna po više osnova

nb
Saopštenje za javnost iz Nezavisnog bloka

 

Nezavisni blok ponovo iskazuje svoju punu podršku građanima općine Bosanski Novi/Novi Grad, njihovoj općinskoj administraciji, organizacijama i udruženjima u protivljenju namjerama vlasti Republike Hrvatske da se u neposrednoj blizini ovog dijela Bosne i Hercegovine gradi odlagalište nuklearnog otpada. Kao i uvijek do sad, dosljedno podržavamo i priključujemo se svakoj aktivnosti koja za cilj ima sprečavanje izgradnje ovog odlagališta, pa tako javno upućujemo izraze pune podrške Udruženju "Green Team" u njihovom stavu da su nedavne seizmičke aktivnosti na području Petrinje dodatni argument protiv izgradnje. 

Odbacujemo argumente Fonda za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško koji i nakon učestalih zemljotresa tvdre kako je objekt "siguran i pogodan za skladištenje nisko i srednje radioaktivnog otpada te da ne postoji opasnost za lokalno stanovništvo, kako u Hrvatskoj tako i u Bosni i Hercegovini". Sve i da ovi argumenti stoje u potpunosti, postavlja se pitanje zašto rizikovati sa gradnjom u seizmički aktivnom području i zašto ne graditi odlagalište opasnog otpada u nekoj od manje rizičnih zona?

"Na kraju krajeva, seizmička aktivnost je samo jedan od brojnih argumenata na kojima mi zasnivamo svoje protivljenje gradnji. Međunarodno pravo i evropski standardi su na strani Bosne i Hercegovine i ljudi iz područja sliva rijeke Une, zato stojimo uz naše prijatelje u nastojanjima da odbranimo svoja prava i zaustavimo štetnu gradnju," kazao je predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić.

 

 

Press služba NB-a