NB: Vlast mora raditi u interesu ljudi, ili mora biti promijenjena

Danas je u Sarajevu održana sjednica Predsjedništva Nezavisnog bloka na kojoj je razmatran Plan aktivnosti za narednih pola godine, te utvrđena zaduženja članova rukovodstva Stranke.

Saopćenje NB-a prenosimo u cijelosti.

"Predsjedništvo Stranke je podržalo dosadašnje aktivnosti izabranih zastupnika/ca Nezavisnog bloka, koji na svim nivoima vlasti u BiH spadaju u red najaktivnijih i koji svojim prijedlozima konkretnih rješenja podstiču pozitivne promjene koje su našoj zemlji neophodne.

Nezavisni blok oštro osuđuje blokade rada i nezakazivanje sjednica parlamenata, posebno Parlamenta BiH. Vlast koja ne radi u interesu građana morala bi biti brzo promijenjena i zato će Nezavisni blok u parlamentarnu proceduru uputiti prijedlog sistemskih rješenja koja će omogućiti vanredne izbore i natjerati političare da rade u interesu ljudi ili da brzo budu zamijenjeni na vanrednim izborima.

Također, Nezavisni blok će u parlamentarnu proceduru ponovo uputiti izmjene Izbornog zakona BiH koje trebaju osigurati mogućnost elektronskog glasanja, transparentnost i skeniranje glasačkih listića. Bez ovih promjena naša zemlja bi i dalje propadala, a mladost iz nje odlazila. Pozivamo i druge, posebno partnerske stranke da u ovim procesima budemo zajedno i omogućimo ove promjene obavezno već prije održavanja narednih lokalnih izbora. Nezavisni blok je najoštrije osudio posljednje provokacije i izjave Milorada Dodika koijm je, povodom obilježavanja dana vojske, najdirektnije ugrozio mir i stabilnost u našoj zemlji.

Zato će Nezavisni blok zatražiti u Parlamentu BiH da se izvrši revizija i analiza poštovanja aneksa o ravnoteži vojnih snaga u zemljama regiona- Bosna i Hercegovina- Srbija- Hrvatska, a što je i dejtonska obaveza.

S tim u vezi, Predsjedništvo Nezavisnog bloka je ponovo pozvalo stranke koje žele formirati vlast na nivou BiH da ne dozvole formiranje vlasti prije nego BiH preda godišnji plan za NATO. Pristajanje bilo koje stranke iz FBiH na podršku izbora novog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH iz Dodikovog SNSD-a prije prihvatanja godišnjeg nacionalnog plana za NATO bila bi strašna greška i izdaja zemlje i vjerujemo da takvo nešto sebi niko od potencijalnih partnera za vlast neće dopustiti", stoji u saopćenju za javnost.