NB: Zakon Vlade FBiH ne nudi nadu već zabrinjava

nb
Saopštenje za javnost iz Nezavisnog bloka

 

„Problem koji korona virus, COVID-19, predstavlja cijelom svijetu, pa i nama u BiH je neminovan, ali upravljanje krizama i rješavanje ovog problema može biti jednako, ako ne i pogubnije od same krize. To ovih dana Vlada Federacije BiH na čelu sa Fadilom Novalićem uporno dokazuje.“ – izjavio je Edib Smolo, koordinator Savjeta za ekonomska pitanja Nezavisnog bloka. 

 

Amer Obradović, zastupnik Nezavisnog bloka u Parlamentu FBiH, kaže: "Ovaj prijedlog nije dobar, nema nikakvog smisla i neće proizvesti apsolutno ništa pozitivno po privredu. Mora se djelovati direktnije i to podrazumijeva, prije svega, veću podršku radnicima, poslodavcima (putem subvencija i uplate doprinosa), kao i naređenje bankarskom sektoru da stavi moratorij na 6 mjeseci na otplatu svih kredita. Zatim, javna preduzeća, poput elektroprivreda i telekom operatera bi trebali smanjiti cijene usluga. Ni po koju cijenu se ne smiju obustavljati javni radovi - oni moraju ići punim tempom i obimom. Garantni fond od 80 miliona KM je nedovoljan za pokretanje postupka ublažavanja ekonomskih posljedica, a kamo li da riješe neki od gorućih problema sa kojima se privreda u BiH trenutno suočava."

 

Nezavisni blok podržava prijedlog Predsjedništva BiH da sa međunarodnim institucijama započne razgovore oko mogućeg moratorija ili odlaganja obaveza kredita za ovu godinu - ta bi sredstva, oko 800 miliona KM, trebalo odmah uložiti u oporavak privrede. To bi bila konkretna terapija. 


Predloženi zakon Vlade je dokaz njihove nesposobnosti i trebaće nam mnogo odvažniji i pametniji koraci i mjere ukoliko želimo da zaista pomognemo ne samo ekonomiji u BiH nego i svim njenim građanima koji će najviše ispaštati na kraju ovoga. Vlada bi morala da donese daleko opsežnije mjere. Međutim, vrijeme je da Vlada počne od sebe i krene sa rezovima i na taj način pokaže i drugima kako se treba u teškim vremenima postupati. Najveći trošak Federacije, a i cijele države je upravo taj javni sektor koji treba pod hitno rekonstruisati i prilagoditi potrebama i zahtjevima tržišta i društva.

 

"Smanjenje plata parlamentarcima, ministrima, direktorima i izabranim zvaničnicima na prvom mjestu - to smo mi u Nezavisnom bloku već davno uradili i u Fond solidarnosti uplaćujemo 20% primanja svaki mjesec. A i nadalje ćemo podržati sva rješenja i amandmane koji su na tragu ovih  principa”- zaključio je Amer Obradović. 

 

 

Press služba NB-a