NBC je navodno pokušao zataškati istragu o seksualnim zločinima producenta Vajnstina

Optužbe je u četvrtak navečer iznio bivši producent ovog medija Rič Mekhju

Uprava NBC-ja je u petak bila na udaru kritika nakon informacija "New York Timesa" prema kojima je taj kanal prošle godine pokušao zaustaviti istragu svojih novinara o spolnim zlostavljanjima koje je počinio producent Harvi Vajnstin (Harvey Weinstein).

Optužbe je u četvrtak navečer iznio bivši producent NBC-ja Rič Mekhju (Rich McHugh) koji je za "The New York Times" izjavio da je uprava NBC-ja odbila da on s novinarom Ronanom Ferouom (Farrow) ode u Los Anđeles 2017. intervjuirati ženu koja je Vajnstina optužila za silovanje, što bi bio proboj u njihovim istraživanjima o tom producentu.

- Tri dana prije odlaska s Ronanom u L.A. na intervju sa ženom koja je optužila Vajnstina za silovanje, stigao je nalog da odustanem, da ne odem na taj intervju i da prekinem cijelu priču - rekao je Mekhju za dnevni list.

Nalozi su navodno stigli s najviše hijerarhijske pozicije NBC-ja.

Pozivajući se na izvore bliske aferi, informativna internetska stranica "Daily Beast" je obznanila da je advokatica NBC Newsa u telefonskim razgovorima prijetila Ronanu ako nastavi istragu.

NBC za sada nije reagirao. Ali u jednoj izjavi za "The New York Times" predsjednik kanala Noa Openhajm (Noah Oppenheim) je zagarantirao da je istraga zaustavljena jer nisu bila ispunjena mjerila provjere, a Ronan je sam predložio da drugdje nastaviti s radom.

- Tvrdnje da je kanal NBC News pokušao uništiti aferu Vajnstin su besramna laž - dodao je portparol NBC-ja, prenose američki mediji. Nakon odlaska iz NBC-a Ronan je svoju istragu nastavio za list "The New Yorker".

Njegova otkrića o Vajnstinovom silovanjima i spolnim zlostavljanjima su objavljena dva mjeseca kasnije, u oktobru 2017. u "New Yorkeru", i donijela su mu Pulitzerovu nagradu u aprilu ove godine.

Nakon otkrića afere Vajnstin i pokreta #MeToo, uprava NBC-ja je više puta optužena da sama nije poduzela dovoljno u borbi protiv spolnog zlostavljanja u svojoj kući.