Ne daju nam da se liječimo

Privatno smo uradili nalaze, novac nam nisu refundirali, rekla Luburić.

Budući da u domovima zdravlja KS posljednjih mjeseci nedostaje ključnih reagensa, građani su prinuđeni osnovne laboratorijske pretrage plaćati u privatnim klinikama. 

Iako imaju pravo na refundiranje u Zavodu zdravstvenog osigranja, zbog kompliciranih procedura mnogi odustaju. O ovom problemu samo su pričali građani, a tek na posljednjoj sjednici reagirala je Vlada, dok Uprava „Doma zdravlja“ šuti, prenosi Dnevni Avaz.

Ovo je grozno

Za sve ovo vrijeme najviše trpe pacijenti koji se svakodnevno vraćaju iz domova zdravlja s djelimično urađenim nalazima. Razočarenje i nevjericu nisu skrivali pacijenti koje smo jučer zatekli u Domu zdravlja „Vrazova“. 

I suprug Elizabete Luburić pokušao je uraditi krvnu sliku jer i on boluje od anemije. Međutim, kako nam je kazala Luburić, nedostajala su dva reagensa te je vraćen kući.

- Privatno smo uradili nalaze. Novac nam nisu refundirali. To je baš užas i katastrofa – rekla je Luburić. 

Memsuda Bajrović tvrdi kako je i prije pola godine pokušala uraditi pretrage, ali bezuspješno. 

- Uskoro bih trebala vaditi laboratorijske nalaze, vjerovatno ni ja neću moći. To je nedopustivo. Nisu to neke skupe stvari, to moramo imati u domovima zdravlja – zabrinuta je i Sadeta Muratović. 

Razočarenje zbog problema s reagensima nije sakrivala ni Elvira Kihić.

  - Vadila sam neke nalaze i imala sam problema. Za neke stvari imaju novca, a za ove najvažnije nemaju. Životi su u pitanju - rekla je Kihić.