Ne stišavaju se kritike na račun Čovića i Del Vechija

Još se nisu stišale negativne kritike usmjerene na račun lidera HDZ-a Bosne i Hercegovine, Dragana Čovića i hrvatskog ambasadora Ivana Del Vechia zbog njihovog prisustva obilježavanju Dana Republike Srpske, 9. januara.

Prvi put se oglasio i lider hrvatskoh HDZ-a Andrej Plenković koji je kazao da s Čovićem nije bio u kontaktu ni prije ni poslije 9. januara, te da su njegove odluke samo njegove.

I dok u Ministarstvu vanjskih i evropskih poslova Hrvatske nisu dugo razmišljali, te su pokrenuli proceduru smjene ambasadora, ministar pravde Bosne i Hercegovine poručuje: 9. januar je ustavan i legalan.

Josip Grubeša, državni ministar pravde i visoki član HDZ-a BiH navodi - odgovorni su pojedini mediji. S namjerom da stvore lošu sliku o bh. Hrvatima - javnost su doveli u zabludu.

"Dužan sam javnost upoznati kako Ustavni sud BiH nije odlučio da je 09. januar neustavan kao takav, nego da su protuustavne neke odredbe iz Zakona o praznicima RS-a, a konkretno se odnosi na dio koji se tiče krsne slave i vjerskog obilježavanja Dana Republike Srpske. Treba istaknuti činjenicu da su u Republici Srpskoj odmah proveli tu odluku i u parlamentarnoj proceduri je usvojen zakon bez spornih odredbi", rekao je Grubeša.

Prihvatiti druge i poštovati njihove praznike - jedino tako imamo pravo tražiti da ti drugi poštuju naše praznike i da nam ne osporavaju pravo na slavlje, poručio je Grubeša. No, kako hrvatskoj političkoj javnosti, tako i dijelu bosanskohercegovačke - bilo kakva opravdanja kadrova HDZ-a, nisu dovoljna.

"Ovaj HDZ je potpuna kompromitacija HDZ-a BiH koji je stvoren na jednoj zdravoj politici i ne samo zaštite hrvatskih interesa nego i traženja suradnje s ostalim, ono što radi Čović je neobjašnjivo jer to su fraze koje vi lansirate kao treba biti miroljubiv, znate nikad žrtva, ne može odustati od satisfakcije pa bar moralne i u tom pogledu ja razumijem premijera Plenkovića ne može on još, ima svoje probleme u Zagrebu ali će Hrvatska sigurno u narednom razdoblju od godinu, dvije morati potpuno rasčistiti situaciju sa onima koji su izdali interese hrvatskog naroda pa bilo da je to u Bosni ili na kraj svijeta", naveo je Stjepan Kljuić, prvi predsjednik HDZ BiH.

Danas prvi put o svemu, upravo Andrej Plenković. Nejasni su mu postupci ambasadora, zbog čega je to učinio pred kraj mandata i karijere. Plenković je najavio uskoro imenovanje novog ambasadora. O Čoviću je rekao sljedeće:

"Nismo se čuli ni prije ni poslije, tu bi bilo dobro da svi skupa jasno naprave jednu ključnu distinkciju, HDZ BiH je neovisna stranka od HDZ-a Hrvatske i gospodin Čović i vodstvo HDZ-a BiH donosi svoje odluke i svoje procjene o pojedinim pitanjima što se tiče njegove nazočnosti u Banjoj Luci ovo nije bilo prvi put on je tamo bio nekoliko puta ranije i tu temu ostavljam Čoviću i HDZ BiH da je komentiraju", kazao je premijer Hrvatske.

Ivo Josipović, bivši hrvatski predsjednik je dodao:

"Vlada to ne smije reći, jer bi i to bilo miješanje u unutarnja pitanja BiH, mislim da je gospodin Čović pogriješio što je bio tamo bez obzira što on dobro surađuje i zašto surađuje to je taj trokut u njihovim odnosima ali na takvu neustavnu proslavu nije trebalo ići."

Za razliku od Čovića, koji je putem twittera uputio poruke o saradnji i zajedništvu, ambasador se ipak pravdao zbog prisustva u Banjoj Luci. Nespretno izabran datum za ranije dogovoren sastanak s Dodikom, kazao je Del Vechio, što je potvrdio i Dodik. Psiholog Srđan Puhalo kaže da je čitava situacija prilično zbunila javnost.

"Dok neki tvrde da to jeste neustavno, ovi drugi iz RS kažu, ne to je novi zakon koji nije oboren na Ustavnom sudu ali u principu radi se o istoj stvari pri tome imate i tu posjetu dragog gosta u RS Čovića koja sama po sebi nije toliko problematična koliko je prisutvo ambasadora Hrvatske koji jeste bio ali ustvari nije bio."

Histerija koja je pokrenuta povodom obilježavnaja Dana RS potvrđuje da je BiH daleko od unutrašnjeg dogovora, i od toga da Bošnjaci prihvate da ovdje žive i drugi narodi, poručio je danas Milorad Dodik.