Trebješanin: Ne treba nam novi Vučić, Milošević, Broz - svi apsolutisti su isti

Psiholog dr. Žarko Trebješanin je, na protestu Jedan od pet miliona u Beogradu, rekao da predsjednika Aleksandara Vučića može da zamijeni bilo ko ko je sposoban da uspješno vodi državu u interesu svih, a ne samo u ličnom.

Ne treba nam novi Vučić, Milošević, novi Broz - svi apsolutisti su isti, rekao je dodajući da je narodu dozlogrdio kult vođa.

Dr. Trebješanin je rekao da danas sa svih strana stižu zahtjevi za ostavkom Aleksandra Vučića, a istovremeno čuje se i pitanje ko će da ga zamijeni, ko je taj ko može njega da probijedi, "kao da nam treba Supermen".

"Ovo pitanje je promašeno, izgovaraju ga zaplašeni ljudi, ne shvatajući da je ono namjerno podmetnuto. To pokazuje podanički mentalitet... Nama ne treba neki veliki vođa, veliki tata koji će, tobože, da nas štiti i vodi za ruku", poručio je Trebješanin okupljenima.

Odgovor na to pitanje je - ko može da ga zamijeni je bilo ko, samo ako je sposoban da uspješno vodi državu u interesu svih, a ne samo u svom, ličnom interesu, naveo je za N1.

"Nije bitan vođa, bitan je djelotovoran sistem, koji je u službi građana. Ne treba nam novi Vučić, Milošević, novi Broz - svi apsolutisti su isti... Mi ne želimo da sjaše Kurta, a uzjaše Murta. Mi jednostavno nećemo da nas bilo ko jaše! Upravo smo na ulici, jer nam je dozlogrdio kult vođe", rekao je psiholog.

On dodaje da su građanima Srbije, umjesto svemoćnog pojedinca, potrebne moćne, ugledne institucije i efikasni mehanizmi sprečavanja samovolje vlasti, a da je umjesto mišljenja jednog čovjeka potrebna vladavina prava.

Živimo u izopačenom društvu, gdje su uspostavljene naopake vrijednosti, gdje umjesto kulture ovdje vlada nekultura i primitivizam, po uzoru najgoreg, najnečovječnijeg rijaliti programa, koji je postao simbol beščašća, moralnog i duhovnog sunovrata Srbije, istakao je psiholog.

Jedan od najvažnijih zadataka nove vlasti je izgradnja građanske svijesti, rekao je Trebješanin i dodao da mora da se razvije racionalno i kritičko mišljenje, argumentovano zastupanje ličnog stanovništva, poštovanje ličnosti i mišljenja oponenata - dakle, razvijanje kulture dijaloga i tolerancije, jer to je, kako je istakao, najveći temelj demokratskog društva i odbrana od autokratskih tendencija.