Nečuveno: Umjesto da poštuje zakone i propise, Šeranić traži da se pravilnik o medicinskim gasovima stavi van snage

.
UKC RS na stanju ima kiseonik u količini dovoljnoj za primjenu u naredna 24 sata

 

Jedna od osnovnih obaveza svih ljudi je poštivanje važećih zakona. Međutim, malo je zemalja poput BiH da, kada se nekome ne sviđaju pojedine zakonske odredbe, on umjesto da im se ipak povinuje, traži da se te odredbe stave van snage. Upravo to je uradio ministar zdravstva RS-a Alen Šeranić, nastojeći izgleda po svaku cijenu da osigura nastavak unosnog posla za firmu TGT u nabavci i prometu medicinsod gasa.

Ministar Šeranić uputio je danas zahtjev ministrici civilnih poslova BiH Ankici Gudeljević da stavi van snage Pravilnik o dobroj proizvođačkoj praksi za medicinske gasove, zbog nezakonitosti člana 50.

Šeranić je u dokumentu naveo da je cilj da se hitno regulišu administrativne procedure za registraciju djelatnosti proizvodnje medicinskih gasova i osiguranje daljeg liječenja i spašavanja života građana Republike Srpske, javlja Srna.

- U vezi sa aktuelnom situacijom nedostatka kiseonika u Univerzitetskom kliničkom centru /UKC/ Srpske i bolnicama u Srpskoj, do koje je došlo usljed postupanja farmaceutskog inspektora Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, zahtijevamo da s ciljem osiguranja daljeg liječenja građana kojim je neophodan kiseonik u zdravstvenim ustanovama Republike Srpske hitno preduzmete nadležne aktivnosti i mjere kojim će se omogućiti kontinuirana dostupnost tog lijeka, ističe se u dokumentu.

Šeranić je napomenuo da UKC RS na stanju ima kiseonik u količini dovoljnoj za primjenu u naredna 24 sata, te da je u usmenoj komunikaciji sa jedinim privrednim subjektom, koji ima dozvolu za obavljanje proizvodnje kiseonika - medicinskog gasa u BiH, "Messer" Sarajevo informisan da oni nisu u mogućnosti da obezbijede kontinuirano snabdijevanje zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj naznačenim lijekom.

U dokumentu, koji je danas stavljen javnosti na uvid, podsjeća se da je Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH 2018. godine upućen akt Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, kojim je traženo brisanje člana 50 Pravilnika o dobroj proizvođačkoj praksi za medicinske gasove.

Tim aktom traženo je uređenje oblasti medicinskih gasova na način da doneseni propisi budu usklađeni sa važećom zakonskom regulativom u oblasti lijekova i na taj način primjenjivi pravnim licima koja obavljaju djelatnosti proizvodnje i/ili prometa na veliko medicinskih gasova.

Stručni savjet Agencije za lijekove BiH 2018. godine usvojio je Pravilnik o dobrim proizvođačkim praksama za medicinske gasove, u kojem su, između ostalog, regulisani uslovi za dobijanje dozvole za proizvodnju medicinskih gasova.

Inače, član 50., zbog kojeg Šeranić traži stavljanje van snage cijelof Pravilnika odnosi se na obaveze entiteta u određivanju kriterija za proizvođače i prometnike medicinskim gasovima. Taj član doslovno glasi:

- Entitetska ministarstva nadležna za poslove zdravlja i Odjel za zdravstvo Brčko Distrikta bliže će propisati kriterijume u pogledu ispunjenosti uslova za prostor, kadar i opremu, a u skladu sa odredbama ovog pravilnika i u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu istog, stoji u Pravilniku.