Nedostatak vakcina u dijelu BiH nije problem: Krajišnici ne žele zaštitu od korone?

asd
Imunizacija protiv koronavirusa se u Unsko-sanskom kantonu odvija u kontinuitetu. Nedostatak vakcina nije problem, jer se ispostavilo da ne postoji veliki interes građana

Nedavno je Unsko-sanski kanton odbio prihvat 7.000 kineskih vakcina, jer su kapaciteti bili popunjeni AstraZenecom, dok je vakcina proizvođača Pfizer najbrže potrošena. Nadležni i dalje pozivaju građane, kako putem medija, tako i u direktnim kontaktima telefonom.

- Ipak, vrlo malo je građana vakcinisano, možda 15 posto, ako je i toliko. Otprilike 40.000 doza podijelite na 270.000 stanovnika, kazao nam je ministar zdravstva USK-a dr. Muris Halkić.

Procenat bi mogao biti i veći, s obzirom na to da su zastarjeli podaci od popisa stanovništva i činjenice da iz Krajine porodice zadnjih godina masovno iseljavaju u inostranstvo. Ti naši građani, iako su u inostranstvu cijepljeni, ne računaju se u ukupnom zbiru sa građanima USK-a, napominje ministar.

- Imamo dovoljan broj vakcina, samo što nemamo zainteresiranih građana spremnih za imunizaciju, potvrđuje ministar zdravstva.

Za tačne brojke o izdatim vakcinama direktorica Zavoda za javno zdravstvo, prim. dr. Zarina Mulabdić uputila nas je na svoju epidemiološku službu.

- Ukupan broj do sada zaprimljenih vakcina protiv Covida u USK-u je 66.402, računajući pošiljku koja je i jučer ujutro došla. Broj dosad vakcinisanih osoba je 39.179, od toga prvom dozom 22.795, a drugom 16.381 osoba, kazali su nam u službi.

Trenutno ne postoji zadani cilj u kojem procentu je potrebno da se stanovništvo USK-a vakciniše, dodaju iz Zavoda.

Činjenica da su i jučer zaprimili nove vakcine dokazuje da je njihova distribucija redovna, makar u USK-u bili nezadovoljni brojevima. Za sada se samo jednom desilo da su vakcine vraćene neiskorištene.

- Kad imate određeni broj vakcina, a limitirane kapacitete, ne možete sve to samo skladištiti u Zavodu. Tako smo morali vratiti 7.000 doza Sinofarma dok ne riješimo dio koji imamo. Vakcinacija se odvija i dalje, ali slabije od očekivanja, prosvjetni radnici se slabo vakcinišu, slab je interes opće populacije, i to je to, zaključuje ministar Halkić.