Negiranje genocida u Srebrenici na internet stranici Ministarstva vanjskih poslova Srbije

Još uvijek nema zvaničnih reakcija ni iz Ministarstva vanjskih poslova niti iz Vlade Srbije na autorski tekst ambasadora Srbije u Portugalu Olivera Antića, koji je u lisabonskom dnevnom listu "Publiko", između ostalog, negirao genocid nad Bošnjacima u Srebrenici

Ovaj tekst nalazi se na zvaničnoj internet stranici Ambasade Srbije u Portugalu. Radio Slobodna Evropa zatražio je komentar o ovom slučaju od Ministarstva vanjskih poslova, ali nisu dobili odgovor. Također, sporni tekst ni u četvrtak 14. februara nije povučen sa zvanične internet stranice Ambasade Srbije u Lisabonu, odnosno Ministarstva vanjskih poslova.

Odsustvo reakcije Vlade i resornog ministarstva ne iznenađuje Nemanju Stjepanovića, novinara i istraživača ratnih zločina na prostoru bivše Jugoslavije. Riječ "genocid" u Srbiji je, kaže naš sagovornik, zabranjena.

"Svi najviši zvaničnici Srbije - ne samo ove vlasti - godinama unazad negiraju da je u Srebrenici počinjen genocid. Pred sudovima Srbije je vođeno nekoliko postupaka za srebreničke zločine. Nigde nije kvalifikovan taj zločin kao genocid. Tako da ambasador Antić zapravo govori ono što je državna politika, s tim da je on tu napakovao još neke 'kreativne' analize, pa to zvuči još agresivnije nego bi najviši državni predstavnici voleli", kaže Stjepanović.