Nehammer i Radončić istaknuli slična gledišta na migrantsku krizu

Fahrudin Radončić
Ocijenio je da je izuzetno važno dalje jačanje odnosa dvije zemlje, te predložio novi sastanak na kojem bi se razgovaralo o unaprijeđenju saradnje policijskih agencija

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić danas je putem videolinka razgovarao s ministrom unutrašnjih poslova Republike Austrije Karlom Nehammerom o migrantskoj krizi problemima izazvanim pandemijom, te saradnji sigurnosnih agencija dvije države.           

Radončić je istaknuo da je BiH potrebna pomoć Evropske unije u jačanju kapaciteta Granične policije BiH, odnosno opremanje i zapošljavanje nedostajućih graničnih policajaca kako bi efikasno mogli štititi granicu.

Podvukao je BiH ne može biti "parking" za ilegalne migrante te da je potrebno da se odredi kvota u skladu s finansijskim mogućnostima i kapacitetima države, naglasivši da BiH može da podnese i efikasno upravlja s najviše 6.000 migranata i da teret treba da se podjeli na oba entiteta.

Ministar Nehammer je podijelio zabrinutost što nije utvrđen identitet ilegalnih migranata, kojih je trenutno u BiH više od 9.000. U tom kontekstu saglasan je s migrantskim planom ministra Radončića u pogledu njihovih provjera, zbog mogućih sigurnosnih, ali i terorističkih prijetnji.

Ocijenio je da je izuzetno važno dalje jačanje odnosa dvije zemlje, te predložio novi sastanak na kojem bi se razgovaralo o unaprijeđenju saradnje policijskih agencija.  

Ministri Radončić i Nehammer trenutnu situaciju u borbi protiv koronavirusa ocijenili su dobrom u obje zemlje, a razgovarali su i o planovima za postepeno ukidanje mjera zabrane, posebno u kontekstu oporavka ekonomije, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.