Neka je veliki rahmet Nuriji Pozdercu iz Cazina i svim partizanima

.
Ako Volodimiru Zelenskom, kao Jevreju, smiju imputirati nacizam, kao izgovor za invaziju na njegovu zemlju, zašto ne bi Bakiru Izetbegoviću, kao muslimanu, imputirali fašizam kao izgovor za novu agresiju?!

Danas je dan kada je na ahiret preselio narodni heroj Nurija Pozderac. Da li ste to pročitali negdje u medijima? Da li je iko danas otišao na Tjentište i stavio cvijeće na njegov grob, a potom odao počast minutom šutnje, ili proučio fatihu pri dušu njegovu? A mnogim Bosancima i Hercegovcima ne bih smio ni postaviti ovo pitanje jer pojma nemaju koje bio ovaj čovjek. Mlađi bi se snašli i guglali po Wikipediji koja ga jedina još čuva od potpunog zaborava.

NURIJA POZDERAC

Da je SDP, koja se punim ustima naziva Social demokratska stranka, koja nasljednica antifašističkih tekovina, gaji sjećanja na slavne dane Narodno oslobodilačke borbe (NOB), i sjena od onakve kakva bi trebala biti ova stranka, bila bi joj puna usta partizana i sigurno bi danas njena delegacija obišla mezar rahmetli Nurije. Tim prije što dvije vladajuće stranke u Bosanskoj krajini, kao ideološke posestrime, SDA i NESS, očito ne smatraju politički profitabilnim obilježiti obljetnicu smrti ovog velikog krajiškog antifašiste. I pored toga što je baš Krajina prostor na kojem su se desili najznačajniji antifašistički događaji, zasjedanja AVNOJA u Bihaću, Sanskom Mostu, Mrkonjić Gradu, Jajcu, i odvijale velike partizanske ofenzive.
Ovako blijedo prisjećanje na antifašističku tradiciju kod bosanskih muslimana uvjetuju bar tri faktora; komunizam koji je zbog vlasti zloupotrijebio narodni antifašizam, agresija na BiH koju je sprovela JNA kao nasljednica NOB-a, i neuzvraćenost i nepriznanje bosanskim muslimanima u doprinosu antifašističkoj borbi u Drugom sv. ratu od strane drugih naroda, posebno Srba i Hrvata.
I pored toga bosanski bi muslimani radi sebe i svoje budućnosti morali bi njegovati antifašističke tradicije i poštovati žrtve koje su dali u NOB-u. Nurija Pozderac je više učinio na zaštiti krajiških Srba od ustaških progona, nego Mladen Stojanović, partizanski heroj sa Kozare, kojeg je Veljko Bulajić ovjekovječio u istoimenom partizanskom filmu. I sve to ništa nije vrijedilo da umanji krvoločnost hordi Ratka Mladića koji su bjesomučno kidisali na Krajišnike u ratu ‘92.- 95.

Kao što ništa nije vrijedila pjesma Skendera Kulenovića, Nurijinog zemljaka i saborca, „Stojanka majka Knežopoljka“ koju je napisao i posvetio krajiškim Srpkinjama. Navodno je Mladen Oljaća, režimski srpski pisac u vrijeme komunizma, bio obećao Skenderu da će mu se ravnširati i opjevati krajišku majku muslimanku. To što je Oljaća slagao Skendera, ne treba žaliti jer se radilo o benignom piscu. Ono što smo mogli zažaliti jeste da je Skender bio napisao svoju pjesmu svojoj majci, kao krajiškoj muslimanki, i da ju je bio sakrio i od sebe i od drugih. Radi se o ontologijskoj pjesmi „Na put sam ti, majko, izišo“. Iako u pjesmi spominje imena Mihajla i Jovana, Skender u komunističkom režimu nije smio objaviti pjesmu jer je na devet mjesta spomenuo Allaha.

ODLIKOVANJE ZA DRAŽU

Navodno se Skender razočarao u komuniste koji su mu ogadili njegove antifašističke ideale, o kojima je tako lijepo pjevao u spomenutoj pjesmi,da je pijan sa fesom na glavi učio salavate po hotelima nakon režimskih pjesničkih terevenki.

Slična je priča i sandžačkim muslimanima čiji je najpoznatiji heroj Rifat Burdžović Trša bio sin kadije i sam je završio medresu u Skoplju. Niti jedan bošnjačka stranka u Sandžaku nema adet posjetiti njegov mezar i ne afirmira velike tekovine sandžačkih partizana i antifašista.

Onda se narodu, koji se po stradanju u Drugom sv. ratu rangira odmah iz Jevreja, desi da ga stavljaju na crne liste zbog toga što njegove nacionalne vođe staju u zaštitu fašista iz svojih redova. Tako se desilo da State Department osudi SDA zbog toga što se ulice i neke javne škole nazivaju po imenima osoba koji su bili narcisistički kolaboracionisti (Đozo, Busuladžić, Pandža). Da ironija bude veća vođe bosanskih muslimana zbog nacizma osuđuju oni koji su odlikovali Dražu Mihajlovića jer su njegovi četnici spasili četvericu američkih pilota. A da ironija bude potpuna bivši član Predsjedništva BiH Borisav Paravac, koji je optužen za ratne zločine nad bosanskim muslimanima u proteklom ratu, hvalisao se da mu je djed bio jedan odčtničkih spasilaca američkih pilota.

Ovom kolumnom sam htio sugerirati nekoliko razložnih pouka, ali poentu ću ipak adresirati isključivo na Bakira Izetbegovića koji uopće ne poznaje povijest svog naroda niti zna slušati poruke koje mu svakodnevno šalju njegovi neprijatelji, odnosno neprijatelji njegovog naroda. Zar on misli da ti neprijatelji koji ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom, kao Jevreju, imputiraju nacizam, kao izgovor za invaziju na njegovu zemlju, neće isto tako njemu, kao muslimanu, imputirati fašizam kao izgovor za novu agresiju na njegovu zemlju?!

 

Foto:Arhiv