Neka nam životni moto bude dobro koje s drugima dijelimo

Svaki ibadet, a post posebno, štiti nas od zla koje ne miruje. Post nam daje snagu da mu se efikasnije suprotstavimo. Pozivam vas da tu snagu usmjerimo na borbu protiv velikih pošasti našeg društva: korupcija i ovisnost o kockanju nagrizaju sve pore našeg društva i naših porodica. Vrijeme je da im se odlučno suprotstavimo i da naš moralni habitus učvrstimo i osnažimo, poručio je danas u ramazanskoj poruci reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZBiH) Husein ef. Kavazović, javlja Anadolu Agency (AA).

Kavazović je podsjetio kako je u ponedjeljak, 6. maja, prvi dan ramazana.

„S posebnim ushićenjem iščekujemo taj mjesec ibadeta, pobožnosti, milosrđa i solidarnosti svake vrste. U njemu, možda više nego u drugim dobima, svjesni smo koliko smo, kao sinovi i kćeri Ademovi, upućeni jedni na druge. Blizina Bogu čini nas bližim i ljudima i drugim stvorenjima. U ovome mjesecu osjećamo harmoniju svijeta i ljepotu Allahova stvaranja”, kazao je Kavazović u povodu nastupajućeg mubarek mjeseca ramazana.

“Vjerovjesnik Muhammed, a.s., govorio da je vrijeme poput sablje, ako ga ne iskoristimo sasjeći će nas. Zato se čuvajmo te sablje. Neka nam životni moto bude dobro koje s drugima dijelimo. Ako to sebi zadamo, prije ćemo dočekati da živimo u društvu dobrih i u društvu kome je dobro vrhunska vrijednost”, kazao je Kavazović.

Naglasio je kako je ramazan prilika da na sebe i svijet oko sebe pogledamo iz perspektive naše odgovornosti.
“Uzdignimo se iznad svakodnevnice i postavimo sebi cilj: živjeti životom koji je posvećen Bogu, dobru i plemenitosti. Poslanik islama Muhammed a. s., učio nas je kako je post štit vjernika. Svaki ibadet, a post posebno, štiti nas od zla koje ne miruje. Post nam daje snagu da mu se efikasnije suprotstavimo”, poručio je Kavazović, te nastavio:

“Pozivam vas da tu snagu usmjerimo na borbu protiv velikih pošasti našeg društva: korupcija i ovisnost o kockanju nagrizaju sve pore našeg društva i naših porodica. Vrijeme je da im se odlučno suprotstavimo i da naš moralni habitus učvrstimo i osnažimo.”

Reisu-l-ulema Kavazović podsjetio je kako će u subotu, 4. maja, biti otvorena iz temelja obnovljena džamija Aladža u Foči. Kako je rekao, to je posebna radost i “lijep ramazanski poklon cijeloj našoj napaćenoj zemlji”.

“S velikom radošću i ushićenjem naša će vjernička srca biti puna i odlučna da se dobru još više posvetimo. S ovim mislima i dovom Uzvišenom Allahu dž. š., svim muslimanima u domovini, domovinskim zemljama i dijaspori: ramazan šerif mubarek olsun”, zaključio je Kavazović.

Ramazan je deveti mjesec hidžretskog kalendara koji muslimani i muslimanke provode u postu od zore do zalaska sunca, nastojeći steći božije zadovoljstvo, moralno pročišćenje i duhovnu snagu.

Prema islamskom učenju, u ovom odabranom mjesecu nalazi se noć Lejletu-l-kadr u kojoj je ljudima počelo spuštanje božije objave Kur'ana i Noć Bedra, historijskog događaja koji je snažno usmjerio povijest islama.

Prvi teravih-namaz klanjat će se u nedjelju, 5. maja, a prvi dan posta je 6. maja.

Izvor: