Le Figaro o Dodiku: Nekad omiljeno dijete Zapada pokazalo pravo lice

Ubistvo studenta Davida Dragičevića 24. marta prošle godine, kao da je bila kap koja je prelila čašu za građane nezadovoljne vlastima u bh. entitetu Republika Srpska koju predvodi Milorad Dodik.

Francuski dnevnik u opširnom tekstu piše kako se svake večeri od otmice, a potom i ubistva studenta održavaju protesti u centru Banjaluke na kojem se traži 'Pravda za Davida'.

„Ponekad demonstranti prkose zabrani okupljanja koje su vlasti proglasile 30. decembra nakon nasilja i niza privđenja među kojima je Davidov otac, Davor, koji je od tada nestao i optužen za pokušaj državnog udara“, piše Le Figaro

Prenosi da je Dodik, „nekada omiljeno dijete Zapada, 2006. pokazao pravo lice“ kada je drugi put imenovan za premijera RS, a njegovo „nacionalističko i autoritarno skretanje postalo je izraženije kada je postao predsjednik RS 2010. godine“.

Dodika je ruski predsjednik Vladimir Putin ocijenio kao „dobrog momka“, a podršku ima i od bivšeg stratega Bijele kuće Stevea Bannona, nekadašnjeg savjetnika Donalda Trumpa koji se zalaže za „suverenistički evropski koncept“.

Tako je prvi čovjek RS osnažen i na svoju teritoriju je spustio olovni poklopac“.