Nekadašnji zloglasni logor "Kon-Tiki" u Vogošći uskoro postaje Muzej stradanja građana BiH

Skupština KS dala je danas saglasnost da se objekt restorana "Kon-Tiki", poznatiji kao zloglasni logor ili pansion "Kod Sonje", preuredi u spomen-obilježje "Muzej stradanja građana BiH".

Ovaj objekt bi u sebi imao predmete i dokumente koji svjedoče o golgoti kroz koju su prošli prisilno zarobljeni građani Vogošće, Sarajeva, Nahoreva, Ilijaša, Sokoca i Visokog u tom mjestu i logoru "Bunker" koji se nalazio neposredno pored objekta. Prema ranijim izjavama člana Udruženja logoraša općine Vogošća Eseta Muračevića, u ovim logorima je ubijeno 400 ljudi, a 800 ih je prošlo kroz najstrašnije torture. 

Za zločine u Vogošći osuđeni su upravnik logora "Kon-Tiki" Branko Vlaćo, kao i izvršioci zločina Dragan Damjanović i Mladen Milanović, a u toku je sudski postupak protiv Jovana Tintora.

Ideja o pretvaranju ovog objekta u spomen-obilježje pokrenuta je davno, a od 2016. godine intenzivnije se uključilo Ministarstvo za boračka pitanja KS. Ovo je predlagala još 2000. godine i sama vlasnica objekta, ali tadašnje vlasti Općine Vogošća nisu bile zainteresovane.

U toku je i rješavanje problema prilazne saobraćajnice, a Zavod za izgradnju KS je potpisao ugovor o zamjeni nekretnina s vlasnikom parcele kroz čiju zemlju će saobraćajnica prolaziti. Vlasnica objekta je prošle godine dala saglasnost na ugovore o kupoprodaji objekta i zemljišta, čime su otklonjenje sve prepreke da se otvori ovaj muzej.

O dešavanjima u logoru "Kod Sonje" svjedočio je i vojnik Vojske RS Borislav Herak koji je kazao kako je skupa s još dvojicom vojnika išao u taj objekt i silovao 11 djevojaka te da ih je nakon toga odveo na brdo Žuč i ubio. Kazao je kako im je tadašnji komandir rekao da idu silovati djevojke koje su tu bile zarobljene, kako bi jačali moral.

Drugi svjedoci, zarobljenici koji su preživjeli, govorili su o stravičnim mučenjima, svirepim ubistvima djevojaka i brutalnim premlaćivanjima muškaraca.

"Kon-Tiki" je Turistička zajednica BiH jedno vrijeme reklamirala kao objekt u kojem turisti mogu pronaći smještaj.