Nema dogovora o prekidu štrajka.

Tokom današnjih pregovora Pregovaračkog tima Vlade USK i predstavnika oba sindikata koja su u štrajku od 2.septembra, nije došlo do konačnog dogovora između ova dva socijalna partnera. Kamen spoticanja ovog puta je isplata razlika plaća do augusta ove godine i to po osnovci 302 i po punom isplatnom bodu. Vlasti insistiraju da se ta razlika isplati u 2020.godini, te bi bila posebnim kodom izdvojena u Budžetu.

Sindikalisti traže isplatu makar dijela duga u ovoj godini. Zbog tako tvrdih stavova sindikata kada su finansije u pitanju, ministar Ermin Zulić je rekao da bi moglo doći do manjka novca za realizaciju novog boračkog zakona. Nakon te, kako kažu u sindikatima ucjene, po čemu ispada da su sindikalisti krivi za nedostatak novca za borce, revoltirano su napustili sastanak.

Inače, danas je u Općinskom sudu u Bihaću održano ročište za produženje privremene mjere osiguranja čime bi se osigurao nesmetan nastavak procesa obrazovanja u svim krajiški školama. Sud bi po ovom pitanju trebao se očitovati za dva dana.

Nezvanično saznajemo da je upravo zbog kršenja sudske privremene mjere, podnijeta krivična prijava protiv predsjednice Sindikata predškolskog i osnovnog odgoja i obrazovanja USK-a Zehre Hadžić.

Inače, sindikalisti kažu da su spremni i na niži koeficijent, ali samo ako se on smanji svim uposlenim u kantonalnim institucijama. U suštini, ukoliko u Kantonalnoj vladi na to pristanu, to bi značilo smanjenje plate i za policiju i za sve koji plate dobijaju iz Budžeta USK. Značilo bi to i kršenje kolektivnih ugovora potpisanih sa ovim korisnicima budžeta, a to bi nesumnjivo vodilo novim štrajkovima.

Za sutra je u periodu od 16 do 17 sati zakazan protestni skup prosvjeta Ra, a kako nam je rečeno, u Bihaću će se okupiti i sindikalisti iz drugih gradova FBiH kao podrška krajiškom kolegama. 

Image