Nema narušavanja javnog reda i mira niti saobraćajnih nezgoda na prostoru Krajine u proteklih 24 sata

.
Hitnoj službi Doma zdravlja Velika Kladuša za pomoć se obratilo 47 pacijenata

 

Tokom protekla 24h na području općine Velika Kladuša nije bilo krivičnih djela, narušavanja javnog reda i mira niti saobraćajnih nezgoda.

Hitnoj službi Doma zdravlja Velika Kladuša za pomoć se obratilo 47 pacijenata. Dežurni su bili dr. Ahmed Ryad Dash, Abdulah Fazlić i Mustafa Hodžić.

Vodonapajanje je uredno, informišu iz JKP „Vodovod i kanalizacija“.

Odvoz komunalnog otpada i održavanje gradske čistoće odvijaju se po rasporedu.

Prema informacijama iz Poslovnice Elektrodistribucije, elektronapajanje je stabilno.

22. septembar  – Do kraja godine ima još 100 dana.

Svjetski dan bez automobila obilježava se 22. septembra u okviru Europske sedmice mobilnosti. Cilj Svjetskog dana bez automobila je da se građanima ukaže na značaj zaštite životne sredine i potakne ih se na pješačenje, vožnju biciklom, korištenje javnog gradskog prijevoza, kao i drugih alternativnih prijevoza koji znatno manje zagađuju okoliš, a kako bi pridonijeli boljem i zdravijem načinu života i ukazali na preveliki broj prijevoznih sredstava čiji izduvni gasovi pridonose zagađenju zraka.

Danas u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U ostatku zemlje sunčano uz umjeren porast naoblake poslije podne. Lokalni pljuskovi su mogući  u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne. Vjetar slab do umjeren, povremeno sa jakim udarima, južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 14 do 20, na jugu do 22, a dnevna od 26 do 32 °C.

Tmurno vrijeme, praćeno padavinama i južinom, uslovljava nepovoljnu biometeorološku prognozu. Tegobe kod hroničnih bolesnika djelimično će se pojačati. Moguće su meteopatske reakcije u vidu reumatskih i bolova na mjestu ozljeda, promjene raspoloženja, dekoncentracije, u noći problemi sa snom. Opšta slika će biti lošija u Hercegovini i zapadnoj Bosni.

Stanje na cestama

Prema prikupljenim podacima, jutros se na većini putnih pravaca u Bosni i Hercegovini saobraća bez vanrednih ograničenja, uz uglavnom dobre vremenske uslove. Posljednji je radni dan u ovoj sedmici, pa tokom dana očekujemo pojačanu frekvenciju vozila, posebno u poslijepodnevnim satima. Vozače savjetujemo da voze maksimalno oprezno, da drže odstojanje između vozila i da obavezno vežu sigurnosni pojas. Ne zaboravite – Nikada nemojte voziti dijete u vozilu a da ga niste smjestili u odgovarajuću sigurnosnu autosjedalicu i ispravno vezali sigurnosnim pojasom.

Na magistralnom putu M-17 na ulazu u Hadžiće zatvorena je jedna traka, pa se na ovom lokalitetu saobraća uz regulaciju semafora. Za ulazak u Hadžiće koriste se alternativni pravci (u oba smjera).

U toku su radovi na magistralnom putu M-5 u Sarajevu (tranzit, od kružnog toka u Hrasnom do skretanja za Vraca), zbog čega se svakim danom (osim nedjelje) u vremenu od 07 do 16:30 sati saobraća usporeno, jednom trakom.

Sporije zbog radova tokom dana saobraća se na magistralnim putevima: Modriča-Gradačac, Semizovac-Olovo-Kladanj, Bugojno-Kupres, Vitez-Nević Polje, Ripač-Dubovsko, Doboj-Rudanka-Johovac, kao i na ulazu u Bugojno (iz smjera Rostova).

Zbog slijeganja ceste na ulazu u Vinac iz smjera Donjeg Vakufa (M-5/16 Donji Vakuf-Jajce) u funkciji je samo jedna traka, a brzina je ograničena na 20 km/h.

Na graničnim prelazima promet putničkih vozila protiče uz kraća zadržavanja. Na GP Velika Kladuša – Maljevac jutros nema čekanja.