Nema nikakve VIP lože niti razlike među vjernicima u Begovoj džamiji, dokaz snimci sa TV prijenosa

Home

Nema nikakve VIP lože niti razlike među vjernicima u Begovoj džamiji, dokaz snimci sa TV prijenosa


Nedavno je na mnogim domaćim portalima, pa tako i na Cazin.NET-u, prenijet tekst o navodnim "VIP ložama" za "odabrane" u Begovoj džamiji u Sarajevu, a što se, kako se navodi, praktikovalo i na bajram-namazu.

U prilogu tog teksta nalazila se i sporna fotografija koja je izazvala mnoge negativne reakcije.

Zbog novonastale situacije, jedan domaći portal kontaktirao je Rijaset IZ BiH, koji je imao jednostavno pojašnjenje.

VIP

- Bajram-namaz u Begovoj džamiji je centralna ceremonija i tih nekoliko safova se uvijek ostavljalo za goste, prije svega iz diplomatskog kora, koji su naši gosti i koji od nas očekuju da im pokažemo poštovanje u centralnoj džamiji. To je samo u Begovoj slučaj jer je stvar ustaljenog protokola. Ovaj Bajram su tu klanjali i članovi delegacije iranskog Parlamenta koji su se zadesili u našoj domovini. Čim se smjeste zvanice na centralnoj bajramskoj svečanosti, safovi se popunjavaju kao i u svakoj drugoj džamiji. Ne znamo zašto se to ove godine problematiziralo, ali razumijemo da se ljudima može učiniti čudno jer to nije praksa u našim džamijama i ne treba biti. Ali centralna džamija ipak ima svoje specifičnosti i ljudi zaduženi za protokol su jednostavno u poziciji da moraju naći rješenje kako da dočekaju diplomate, goste i druge zvaničnike bez da stvaraju gužvu ili nekoga pomjeraju, pojasnili su iz Rijaseta IZ BiH za Faktor.

Upravo održavanje centralne bajramske, pa i drugih vjerskih svečanosti u ovoj džamiji dovelo je do ovog po nekima čudnog, ali razumljivog protokola. Pored toga, tih nekoliko safova ostavljeno je samo iza sabaha za one koji izvode program, uče ilahije i Kur'an.

Razlika među vjernicima ne postoji u Begovoj džamiji, jer se prije početka klanjanja namaza stubići sa konopcima ili bilo kakve slične "pregrade" uklanjaju, safovi poravnaju, što dokazuju i snimci sa TV prijenosa. 

begova
begova

(Cazin.NET)

Objavio: Tue, 05/09/2017 - 08:10

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top