Nema žrtava u najsnažijem zemljotresu u Venecueli od 1900.

KARAKAS - Snažan zemljotres koji je pogodio sjeveroistočnu obalu Venecuele i dijelove Kariba, prošao je bez ljudskih žrtava i nije prouzrokovao veću materijalnu štetu zbog velike dubine na kojoj se dogodio, ocjenjuju stručnjaci.

Zemljotres jačine 7,3 stepeni Rihtera najjači je zemljotres koji je pogodio Venecuelu od 1900. godine, prema podacima Američke geološke opservatorije, prenosi agencija AP.

Zbog dubine na kojoj se dogodio, odnosno na oko 123 km ispod površine tla, prouzrokovao je samo manju štetu, kao što je iskakanje električne mreže ili rušenje polica u supermarketima.

Potres se osjetio i u Karakasu, što je izazvalo paniku među stanovništvom. U samom centru grada je, sa zadnjih spratova nedovršenog nebodera, Tower of David, pao beton na trotoar, zbog čega su vatrogasne službe zatvorile saobraćaj u tom dijelu grada.

Seizmolozi u Venecueli su saopštili da je zemljotres bio na oko 400 kilometara istočno od glavnog grada Karakasa.

Upozorenje na cunami nije izdato.

Ministar unutrašnjih poslova Nestor Reverol je rekao da se zemljotres osjetio širom Venecuele, da nema žrtava i da je procjena štete u toku.

Najsnažniji zemljotresi u Venecueli zabilježeni su 1967, kada je stradalo više od 200 ljudi, i 1997, kada je poginulo 73.

Ta dva potresa bila su jačine 6,7 i 7.